Úvod Aplikácie Máte rootnutý smartfón? Aplikáciu Netflix si už nenainštalujete

Máte rootnutý smartfón? Aplikáciu Netflix si už nenainštalujete

3
© red.

Momentálne asi najpopulárnejšia platforma pre sledovanie video obsahu na požiadanie, Netflix, prichádza so zaujímavým krokom, ktorý sa týka ich oficiálnej aplikácie.

Používatelia, ktorí vlastnia smartfóny s tzv. rootom alebo odblokovaným zavádzačom systému (bootloader), si už Netflix aplikáciu z obchodu Google Play nestiahnu.

Pokiaľ však už appku nainštalovanú máte, svoje obľúbené seriály a filmy budete môcť (zatiaľ) sledovať ďalej.

Nové pravidlá sa týkajú aplikácie Netflix vo verzii 5.0, ktorá sa už výhradne spolieha na Widevine DRM (Digital Rights Management). Ide o technológiu, ktorou Google chráni zdieľaný digitálny obsah od serveru až po konečné zariadenie, ktorým je v tomto prípade váš smartfón.

© Pelfusion

Ako sme spomínali, pokiaľ appku Netflix používate na smartfóne s rootom alebo odomknutým zavádzačom, zatiaľ vám v sledovaní obsahu nič brániť nebude. Je však možné, že časom Netflix používanie zablokuje.

Vzhľadom na zavedené novinky na seba dlho nenechala čakať kritika používateľov, ktorým sa v obchode Play pri aplikácii Netflix objavila informácia o nekompatibilite. Každý, kto si na zariadení aktivuje root oprávnenia, musí počítať nielen s výhodami, ale aj s nevýhodami.

V prípade výhod môžeme hovoriť o nadštandardnej funkcionalite a lepších možnostiach prispôsobenia. Výhodám na druhej strane kontruje väčšie bezpečnostné riziko, prípadný pád zákonnej záruky alebo obmedzenie prístupu k autorskému obsahu, čo je aktuálny prípad Netflixu.

Uvidíme, či sa Netflixom časom inšpirujú aj ostatné služby pre zdieľanie digitálneho obsahu.