Dnešné smartfóny sú úžasné, o tom niet pochýb. Majú však jednu nevýhodu, ktorou je nutnosť nabíjať ich takmer každý deň. Často to nie je problém, hlavne keď ste v kancelárii alebo doma. Jednoducho ho pripojíte k sieti a máte pokoj. Čo však, ak cestujete?

Telefón nám do recenzie zapožičal obchod TomTop.com

Presne preto som sa počas cestovania rozhodol vymeniť svoj telefón za Ulefone Power 2. Celý týždeň som používal telefón, ktorý je vybavený 6 050 mAh batériou. Okrem toho ponúka osemjadrový procesor MediaTek MTK6750T, grafický čip Mali-T860, 4 GB operačnej pamäte RAM64 GB úložisko.

Výkonu pre bežnú potrebu spojenú s používaním smartfónu má teda dosť. Či už je to sledovanie sociálnych sietí, telefonovanie, hranie nejakých hier či kontrolu počasia. Tie základné veci, ktoré na telefóne robíme 90 % času.

Ulefone Power 2: Čo je v krabičke?

V krabičke si nájdete tie najzákladnejšie veci, teda samotný telefón, manuál, nabíjací micro USB kábel a nástroj pre otvorenie SIM slotu. Okrem toho však Ulefone do krabičky pridal aj OTG kábel čo je príjemnou zmenou.

Ulefone Power nie je štíhle zariadenie. Niet sa ani čomu čudovať, vo svojom tele nesie obrovskú batériu s kapacitou 6 050 mAh batériou, ktorá sa o váš telefón postará niekoľko dní. Telefón sa však aj napriek tomu v ruke drží prekvapivo dobre. Je to hlavne vďaka zbrúseným hranám čo v praxi znamená, že vám do dlane padne ako uliaty.

Ulefone Power 2: Výbava

Smartfónu nechýba snímač odtlačkov prstov ukrytý v hardvérovom domovskom tlačidle, 3,5mm jack pre slúchadlá a microUSB konektor pre nabíjanie a prenášanie dát. Zadnú stranu zdobí 13 Mpx fotoaparát, ktorý je softvérovo nafúknutý na 16 Mpx rozlíšenie, na prednej strane zas  nájdete 8 Mpx senzor (nafúknutý na 13 Mpx).

Displej na Ulefone Power 2 patrí medzi „štandard,“ ktorý neohúri, no ani nesklame. Je to jednoducho taká klasika, na ktorú sa dá pozerať a nemáte z toho pocit, že sa pozeráte na Minecraft. Ide o 5,5-palcový LCD panel s Full HD rozlíšením, takže nejde o takú kvalitu ako pri OLED displejoch. Tak či onak, nemal som žiaden problém s prečítaním akéhokoľvek textu, a to ani na priamom slnku.

Zobrazovací panel je okrem toho prekrytý vrstvou krycieho skla Gorilla Glass 3, ktorá nemá žiaden vplyv na dotykovú vrstvu, ktorá reaguje vynikajúca. Skutočne, nemal som žiaden problém s tým, že by telefón zaváhal v tom či som sa ho dotkol alebo nie. Okrem toho, problémy som nezaznamenal ani pri vyvážení bielej. Nepôsobil teda príliš „teplo“ alebo „studeno“.

Ulefone Power 2: Výkon

Dostávame sa k oblasti, z ktorej majú mnohí strach. Procesor od MediaTeku. Samozrejme, tento čipset neponúka tak vysoký a bezproblémový výkon ako Snapdragon 835 či dokonca 821. To v žiadnom prípade. Zároveň ale nejde o slimáka. Výkon je celkom slušný aj vtedy, keď si na telefóne spustíte náročnejšiu hru, ako napríklad N.O.V.A Legacy.

Výkon pri hraní hier však nie je úplne smerodajný. To, ako rýchlo telefón reaguje má na starosti aj softvér, ktorý mohol byť optimalizovaný o niečo lepšie. Párkrát sa mi totiž stalo, že mi pri základných veciach, ako napríklad pri navigácii nastaveniami mierne zamrzol. Nešlo však o také zamrznutie, ktoré by si vyžiadalo reštart, skôr také zaváhanie.

Zaujímavé je aj to, že tieto zaváhania neboli stále. To znamená, že ak telefón pri nejakej činnosti zaváhal raz, druhýkrát už bol v poriadku. Môže sa ale stať, že pri tom opäť zaváha v budúcnosti, no osobne som sa s tým už nestretol.

Ulefone Power 2: Snímač

Ako som už spomenul, Ulefone Power 2 ponúka snímač odtlačkov prstov zabudovaný v domovskom tlačidle. Výrobca tvrdí, že telefón odomkne za 0,15 sekúnd. Z môjho testovania je jasné, že to trvá o niečo dlhšie, než spomínaných 0,15 sekúnd. Ide pravdepodobne o menej kvalitný senzor, než na podstatne drahších smartfónoch, no to sa dalo čakať. Celkovo som ale určite nebol sklamaný. Som jeden z tých, ktorí sa telefón vždy najskôr snažia odomknúť odtlačkom, až potom skúsia PIN alebo inú formu odomknutia. Môžem povedať, že snímač prst zaregistroval minimálne 9/10 pokusov čo je dokonca lepšie, než Meizu PRO 6, ktorý nosím neustále pri sebe.

Siete, telefonovanie a SMS

Ak nejde o Xiaomi, väčšina čínskych smartfónov nemá problém ani s jednou slovenskou sieťou. Výnimkou nie je ani Ulefone Power 2, ktorý ponúka plnú podporu 4G LTE frekvencií. Dostupné siete si môžete pozrieť nižšie.

Kvalita telefonovania bola opäť štandardná. Nespozoroval som, že by som v telefóne znel tichšie a ani to, že by ticho znel človek, ktorý mi telefonoval. V tejto kategórii teda bez zaváhania. Okrem toho, Ulefone Power 2 je samozrejme Dual SIM smartfón, takže do jedného slotu Orange/Telekom/O2, do druhého 4ku a máte lacné hovory s dobrým pokrytím a extrémne veľa gigabajtov dát. Perfektná kombinácia.

  • 2G GSM: 850/900/1800/1900 (5,8,3,2)
  • 3G WCDMA: 2100/900 (1,8)
  • 4G FDD-LTE: 2100/1800/2600/900/800 (1,3,7,8,20)

Ulefone Power 2: Batéria

KONEČNE. Časť recenzie, v ktorej si Ulefone Power 2 zaslúži päť hviezdičiek a k tomu bobríka výdrže. Pocit, že máte vo vrecku telefón, ktorý ráno odpojíte z nabíjačky a večer sa na vás veselo usmieva s vyše 80 % batérie je na nezaplatenie. Pocit, keď idete niekam na služobnú cestu/výlet a viete, že si môžete spustiť mapy a zároveň nemusieť hľadať nabíjačku je niečo, na čo sme si s novodobými telefónmi naozaj odvykli.

Je však nutné dodať, že moje používanie telefónu počas pracovnej doby je pozretie si správ vo svete, telefonovanie a občasné odpísanie na správy. Nič viac, nič menej. Počas pracovného týždňa sa na telefóne hrám len málokedy. Aj napriek tomu však verím, že mnohí by z výdrže Ulefone Power 2 ostali prekvapení. Ak by ste ho zamurovali plne nabitý do steny, vaše správy by si pravdepodobne dokázali prečítať aj vaše pravnúčence, ak by tú stenu zas zbúrali, samozrejme.

Ulefone Power 2: Softvér

Pri Ulefone Power 2 sa budete pozerať na Android 7.0 Nougat, ktorý je pri takto lacnom smartfóne naozaj raritou. Väčšinou totiž prichádzajú so starým Android 6.0 Marshmallow. Využívanie tak novej verzie Androidu znamená, že máte prístup k všetkým softvérovým vychytávkam a optimalizáciám. Či už je to vyšší výkon alebo lepšia výdrž batérie, Android 7.0 Nougat je jednoducho lepšia voľba než Marshmallow, hlavne na lacnejších telefónoch.

Ulefone Power 2: Fotoaparát

Dostávame sa ku koncu recenzie a ku snáď najhoršej časti celého zážitku. Bohužiaľ, Ulefone Power 2 trpí na zlý fotoaparát. Inak sa to nedá zhrnúť. Nie, nie je až taký zlý, že by ste si sem tam nemohli cvaknúť nejakú snímku, to v žiadnom prípade.

Problém je skôr v tom, že sa naň nedá spoľahnúť. Povedzme, že sa v parku šantí vaše dieťa. Chcete odfotiť momentku, ktorú si založíte do svojho albumu. Ulefone Power 2 vás v tejto situácii nepodrží. Aby ste niečo odfotili a vyzeralo to k svetu, nemôže sa to hýbať. Pri deťoch nemysliteľné.

Nejde však o úplnú katastrofu. Nebudete fotiť zemiakom. Ak je vonku dosť svetla a vy nemáte ruky zo želatíny, nebudete mať problém. Dovolím si tvrdiť, že niekto si ani nevšimne, že nefotí úplne ideálnym fotoaparátom. Ak ste rozmaznaní z (bez)zrkadloviek či senzora, ktorý výrobca vypiplal do posledného detailu, Ulefone Power 2 vás sklame.

Ulefone Power 2: Finálny verdikt

Ulefone možno na Slovensku nie je až tak známy, ako povedzme Xiaomi. V Číne si ho obľúbili milióny ľudí, ktorí na to majú veľmi dobrý dôvod. Vďaka jeho výdrži, slušnému výkonu a slušnému spracovaniu sa hodí väčšine bežných používateľov.

Je Ulefone Power 2 pre mňa?

Ak hľadáš lacný telefón s decentným displejom a úžasnou výdržou batérie, jednoznačne. Okrem toho si k tomu pribaľ najnovší Android a za peniaze, ktoré stojí máš fakt slušný balíček. Jasné, má pár nedostatkov, no tým sa pri taktom lacnom telefóne nedá vyhnúť. Celkovo by si však mal byť, podobne ako ja, veľmi spokojný.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
70 %
Displej
75 %
Foto/video
65 %
Výdrž batérie
99 %
Softvér
78 %
Konštrukcia
80 %
Výkon
77 %
ZDROJTomTop