Ak sa v blízkej aj vzdialenej budúcnosti budete snažiť dostať na web www.whatsapp.com, dávajte si veľký pozor. Pozrite si hlavne to, ako je napísaná adresa webu.

Po internete sa totiž šíri nový vírus, ktorý sa namiesto do pomyselného trójskeho koňa schoval do veľmi podobne vyzerajúcej webovej adrese. Falošná adresa je napísaná cyrilikou, na prvý pohľad si to však nemusíte všimnúť.

Zákerný vírus si všimol používateľ webu Reddit, yuexist, ktorý upozornil na fakt, že falošná stránka vám ponúkne nainštalovanie rozšírenia pre Chrome, ktoré používateľské rozhranie WhatsAppu premení na vami zvolenú farbu. Keď kliknete na odkaz, web vás požiada o „overenie“ vášho účtu tým, že skontaktujete svojho kamaráta. Tomu už príde správa „I love the news colors for whatsapp“ spolu s odkazom na škodlivé rozšírenie.

Škodlivé rozšírenie nachytalo tisícky ľudí

Keď sa takto „overíte,“ web vám oznámi, že farby sa dajú meniť len na webovom rozhraní WhatsAppu, a že si potrebujete nainštalovať rozšírenie BlackWhats (klikajte na vlastné riziko!).

Všetko toto by vo vás malo okamžite vyvolať milión varovných signálov prečo nepokračovať. Bohužiaľ, nájdu sa aj takí, ktorí na tento trik naletia a rozšírenie si skutočne nainštalujú. Rozšírenie momentálne používa 16 000 používateľov, ktorí mu dali 4-hviezdičkové hodnotenie (z 55 hodnotení). Je však možné, že ide o sfalšované hlasy.

Google sa k problému zatiaľ nevyjadril, žiadosť o vyjadrenie mu už zaslaná bola.