Orange dnes predstavil nové paušály s príponou GO. Informovali sme o tom v samostatnom článku, ktorý si môžete prečítať tu. Nedalo mi však neozvať sa, vzhľadom na to, že najväčší slovenský operátor akosi porazil myšlienku voľného telekomunikačného priestoru, ktorý má vzniknúť vypnutím roamingu, resp. jeho obmedzením.

Aktualizované 18. mája o vyjadrenie Orange Slovensko.

Nová ponuka paušálov Go nie je o regulácii, nie sú to ani roamingové paušály. Touto ponukou Orange od 17.5. rozširuje svoje portfólio existujúcich paušálov Flex a Max. Okrem toho, že obsahujú dostatočný obsah, ktorým pokryjú komunikačné potreby zákazníkov na slovenskom trhu, umožňujú zákazníkom aj v EU komunikovať výhodnejšie ako stanovujú pravidlá súčasnej regulácie platnej do 14.6., či už formou bezplatných volaní a sms alebo dát s takmer 85% zľavou.

Navyše zákazník ma stále na výber, či sa rozhodne pre nové paušály Go alebo portfólio Flex a Max. V paušáloch Flex a Max bude regulácia aplikovaná, až keď vstúpi do platnosti.

O všetkých ponukách platných po 15.6., čiže v čase, keď vstúpi regulácia do platnosti, budeme informovať.

Ako to spravil? Prefíkane, o tom niet pochýb. Všetky paušály totiž vybavil balíčkom 100 MB predplatených dát, ktoré môžete využívať nielen u nás, ale aj v EÚ. Celých 100 megabajtov. Neviem čo by sme s nimi mali spraviť skôr či si pustiť pár pesničiek cez Spotify, prečítať pár článkov alebo pustiť jedno video.

Ako Orange dátovým bonusom, dobrý úmysel EÚ obišiel

Fígeľ je v tom, že Orange vám k paušálom daruje tzv. dátový bonus, ktorý je možné čerpať len a jedine na Slovensku. Ten sa líši v závislosti od paušálu od žiadneho, až po 10 GB pri najdrahšom, GO 65 €.

Je však srdcervúce, že spoločnosť veľká ako Orange na to ide takto, priam zákerne. Namiesto toho, aby vás na cesty do EÚ vybavila mäkkým dátovým vankúšikom vám aj napriek novej regulácii dá 100 MB, za zvyšok si musíte priplatiť. Zo strany Orangeu však ide o ponuku, ktorá je v súlade so všetkými legislatívami a aj preto ju môže ponúkať svojim zákazníkom.

Čo však ak štedrých 100 MB prečerpám? Zaplatím si?

Čo sa stane, ak tých 100 MB prečerpáte? Za každý prenesený 1 MB si operátor zaúčtuje 0,009 €, teda cenu, ktorá je férová, to mu nemôžeme odoprieť. Férová je však hlavne preto, lebo ju tak stanovili pri rušení roamingu.

Na druhú stranu, aby som nebol len ako grumpy cat, pochvaľujem snahu priniesť ponuku o mesiac skôr, než museli hoc je to ponuka, ktorá sa za atraktívnu považovať dvakrát nedá. Ak sa však mýlim, napravte ma v diskusii nižšie.