Úvod Operátori Operátori dostali prvé upozornenie: Ak porušíte roamingové pravidlá, prídu vysoké pokuty!

Operátori dostali prvé upozornenie: Ak porušíte roamingové pravidlá, prídu vysoké pokuty!

4
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (ďalej len RÚ) dnes vydal tlačovú správu, v ktorej upozorňuje slovenských operátorov, aby si dávali pozor na dodržiavanie európskych pravidiel súvisiacich s používaním mobilných služieb v roamingu.

RÚ dôrazne pripomína, že stojí na strane zákazníkov, a preto v prípade porušenia pravidiel spraví všetko preto, aby bol vinník potrestaný. V prípade porušenia je pripravený udeliť pokuty vo výške až do 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie. Možno to neznie ako veľa, no ide o poriadne mastnú sumičku.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nič nenecháva na náhodu a jednoznačne stojí na strane používateľov mobilných služieb. RÚ pozorne sleduje dodržiavanie európskych pravidiel. V prípade nedodržiavania alebo porušenia príslušných ustanovení Nariadenia o roamingu hrozí mobilným operátorom pokuta až do výšky 5% z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie,“ píše sa vo vyjadrení RÚ.

Tlačová správa RÚ prichádza len pár dní po tom, ako Orange zverejnil svoju novú ponuku týkajúcu sa predplatených dát, ktoré ste mohli využiť nie len na Slovensku, ale aj v EÚ. Internetová verejnosť na túto ponuku nezareagovala pozitívne, keďže operátor dát pre EÚ ponúkol len 100 MB. Až keď ste vyčerpali tento objem, prišlo navýšenie, ktoré Orange nazval ako „bonusové dáta“. Šikovným spôsobom tak mohol oklamať reguláciu, čo však okamžite poprel. Podľa hovorkyne Orangeu, Alexandry Piskunovej, Orange nič neporušil, keďže regulácia príde až budúci mesiac.

Po vlne kritiky dokonca vrátil do ponuky aj paušály Flex a Max, ktoré pri uvedení paušálov Go so 100 MB dátami pre EÚ, stiahol.

Situáciu o ponukách operátorov s prichádzajúcim prechodom na zrušenie, resp. obmedzenie roamingu budeme aj naďalej sledovať.