Obchod Google Play môže skomplikovať používanie rootnutých smartfónov a smartfónov s odomknutým zavádzačom. Ich používateľom môže byť obmedzený prístup k niektorým aplikáciam.

Zlým správam nasvedčujú zmeny v konzole pre vývojárov obchodu Google Play. Vývojári budú môcť označiť, či bude ich aplikácia určená aj pre zariadenia s aplikovaným rootom.

Kritéria pre blokovanie inštalácií z obchodu Google Play sú jasné. Zamedzené môžu byť zariadeniam, ktoré neprešli testom integrity alebo tým, ktoré nie sú overené spoločnosťou Google.

Inými slovami, ide o zariadenia, ktoré majú root práva, odomknutý zavádzač alebo bežia pod neoficiálnou ROM operačného systému Android. Prvú aplikáciu, ktorú si majitelia rootnutých smartfónov nestiahnu, už poznáme.

root

K tomu to kroku sa uchýlili vývojári oficiálnej aplikácie VoD služby Netflix. Obmedzujúca novinka sa týka poslednej verzie 5.0.

Nadšenci modifikácií a plnej kontroly nad zariadením nemusia mať hlavu v smútku. Google im možno hodil pod nohy poleno, no .apk súbory si budú môcť inštalovať aj naďalej.

Okrem toho, mnoho vývojárov svoje aplikácie a hry sprístupní aj používateľom rootnutých zariadení. Rozhodnutie bude zatiaľ na ich pleciach.

Google postupne zvyšuje bezpečnosť obchodu Google Play, za čím môžme vidieť aktuálne avizované zmeny. Bezpečnostné pravidlá sa budú postupom času určite sprísňovať, keďže sú rôzne digitálne hrozby a kybernetické zločiny na vzostupe.