Úvod Zaujímavosti Nissan prišiel s netradičným konceptom, vďaka ktorému vás nebude počas šoférovania vyrušovať...

Nissan prišiel s netradičným konceptom, vďaka ktorému vás nebude počas šoférovania vyrušovať smartfón

5
© Auto Express

Britská pobočka automobilky Nissan zverejnila na sociálnej sieti Twitter zaujímavé video, ktoré predstavuje koncept tzv. signálneho štítu. 

Nissan Signal Shield je v podstate Faradayova klietka, ktorá je súčasťou úložného priestoru v lakťovej opierke.

Ak do tohto priestoru vložíte smartfón, okamžite stratí prístup k akejkoľvek bezdrôtovej sieťovej konektivite. Týka sa to hlasových služieb, dátového pripojenia a dokonca aj Bluetooth technológie.

Alex Smith, riaditeľ spoločnosti Nissan Motor GB opisuje pre magazín The Telegraph koncept Nissan Signal Shield ako jedno z možných riešení, ktoré zabráni rozptyľovaniu vodičov počas jazdy zvonením ich smartfónu.

Riaditeľ ďalej poukazuje na to, že mnoho vodičov je imúnnych voči zvoneniu a upozorneniam počas jazdy. Opačné spektrum vodičov pre zmenu zvonenie smartfónu rozptyľuje, čo sa môže podpísať pod bezpečnosť cestnej premávky.

Koncept Signal Shield má byť pre nich okamžitým a jednoduchým riešením, ako sa otravného vyzváňania počas šoférovania zbaviť.

Pre opätovné pripojenie smartfónu k bezdrôtovým sieťam stačí lakťovú opierku otvoriť, čím sa uzavretá Faradayova klietka naruší.

Skutočne?

Iniciatíva, ktorá smeruje k zvýšeniu bezpečnosti na cestách je v každom smere vždy vítaná. Daný koncept však pokrivkáva hneď v niekoľkých ohľadoch.

V prvom rade, vodič, ktorý počas rýchlej jazdy napríklad po hlavnom cestnom ťahu telefonuje, odosiela správy alebo číta e-maily, by nemal vôbec šoférovať. Pri vyššej rýchlosti stačí len krátke odklonenie zraku od vozovky a situácie v cestnej premávke, a katastrofa môže byť na svete. Ide o vysoko nezodpovedné konanie.

Ak niekto potrebuje skutočne urgentne telefonovať, mal by zastaviť napríklad na odpočívadle alebo inom bezpečnom mieste.

Áno, aj počas jazdy autom je možné relatívne bezpečne používať smartfón aj keď to zákon striktne zakazuje. Pokiaľ stojíte v kolóne na diaľnici alebo sa v nej posúvate rýchlosťou kroku, letmý pohľad na displej smartfónu k tragédii s najväčšou pravdepodobnosťou viesť nebude.

Nissan
© Auto Express

Ak predsa len patríte k vodičom, ktorých upozornenia smartfónu počas šoférovania rozptyľujú, existuje iné nemenej jednoduché riešenie. Volá sa Letový režim a aktivujete ho prakticky okamžite.

Stačí stiahnuť lištu s upozorneniami, kde medzi skratkami pre rôzne funkcie ako WiFi, Bluetooth a pod. nájdete aj Letový režim.

Okrem toho, lakťová opierka je pre mnohých vodičov akýmsi skladiskom. Často je v nej toľko vecí, že pre smartfón jednoducho nezostane miesto.

Čisto teoreticky, ak by sa daná lakťová opierka stala skutočne voliteľnou výbavou vozidiel Nissan, pri kúpe takéhoto vozidla by sme ju asi oželeli. Teda pokiaľ by nebola priamo súčasťou bezplatnej základnej výbavy.

Skutočný prínos zabezpečenia by preukázali až dáta z reálneho používania bežnými vodičmi. Minimálne testovacia prevádzka určite za overenie prínosu stojí.