Úvod Smartphony Dohady Microsoft má pracovať na novom smartfóne. Opäť so systémom Windows Mobile

Microsoft má pracovať na novom smartfóne. Opäť so systémom Windows Mobile

0
windows mobile
Ilustračné RETRO foto

Čo sa týka mobilných operačných systémov, spoločnosť Microsoft v tomto segmente veľa vody nenamútila. Windows Phone smartfóny sú dnes raritou. 

Predaj Windows Phone zariadení v posledných rokoch stagnoval, až sa takmer úplne zastavil. Výsledkom je podiel na trhu, ktorý klesol pod jedno percento.

Takýto podiel nemôžeme ani zďaleka označiť ako konkurencie schopný. Hlavne, ak trhu vládnu iba dva mobilné operačné systémy. Nimi sú samozrejme iOS od Apple a Android od Google.

Vyzerá to, že Microsoft na smartfóny nezanevrel. Technologický server thurrott.com hovorí, že Microsoft sa stále pohráva s myšlienkou zažiariť na trhu s mobilnými zariadeniami.

Podľa niekoľkých zdrojov z prostredia spoločnosti, Microsoft vyvíja nový smartfón, ktorý má bežať pod novou mobilnou verziou operačného systému Windows. Navyše, rozhranie novej verzie operačného systému má byť úplne iné, než tie, ktoré sme doteraz poznali.

windows phone
Azda jediný moderný high-end s OS Windows. Model HP Elite x3 stojí takmer 800 eur © HP

Microsoft sa mal navyše zbaviť aplikačnej platformy Silverlight, ktorá nie je vyvíjaná od roku 2012. Webové doplnky postavené na tejto platforme už blokuje prehliadač Chrome aj Safari od Apple.

Spolu s ňou sú napríklad blokované komponenty postavené na technológiách Flash či Quick Time. Prehliadače preferujú HTML5 a pokiaľ táto alternatíva neexistuje, prehliadač by vám mal ponúknuť manuálnu aktiváciu doplnkov postavených na starších aplikačných platformách.

Samotný Windows Phone smartfón, ako aj nová mobilná verzia operačného systému Windows sú stále v hlbokom štádiu vývoja. Ak nebudú výsledky vývoja uspokojivé, Microsoft projekt zruší.

Nosiť drevo do lesa sa predsa len nie vždy oplatí, no radi sa necháme prekvapiť. Obstojná konkurencia je vždy vítaná.