Úvod Výrobcovia Intel Intel prichádza s odpoveďou na Ryzen od AMD. Predstavil 18-jadrové monštrum

Intel prichádza s odpoveďou na Ryzen od AMD. Predstavil 18-jadrové monštrum

Nové procesory sú určené pre náruživých hráčov a tvorcov obsahu.

6

Článok sme pripravili v spolupráci s TECHBYTE.sk

Intel dnes na veľtrhu Computex predstavil novú rodinu desktopových procesorov „Core X“. Ide o ešte výkonnejšie príchute už existujúcich procesorov Core i5 a Core i7. K nim sa pridáva aj úplne nový rad procesorov Core i9 pre tých, ktorí chcú ešte viac výkonu.

Platforma Core X je určená pre ľudí, ktorých baví vybavenie svojich desktopových miláčikov na maximum. Ide prevažne o náruživých hráčov alebo náročných tvorcov obsahu, ktorí potrebujú výpočtovú silu pre renderovanie videí či animácií.

Nový rad procesorov Core X začína na modeli so štyrmi jadrami a končí na modeli s 18-timi jadrami/36 vláknami a cenovkou 1 999 dolárov.

Rodina Core X začína pri modeli Core i5-7640X za cenu 242 dolárov, ktorý ponúka 4 jadrá a 4 vlákna. Procesor Core i7 X Series začína na cenovke 339 dolárov pri konfigurácii 4 jadier a 8 vlákien. Kúpiť si však budeš môcť aj model s 10 jadrami/20 vláknami. Stáť bude 599 dolárov.

Čo sa nového Core i9 týka, ten bude dostupný v štyroch príchutiach (nepočítajúc Extreme verziu spomenutú vyššie). Ich cena sa pohybuje v rozmedzí od 999 dolárov za 12 jadrovú/24 vláknovú verziu až do 1 699 dolárov za 16 jadrovú/32 vláknovú verziu.

Všetky nové procesory radu Core X sú navrhnuté pre prácu s novým čipsetom X299, ktorý by sa mal na prvých základných doskách partnerov Intelu objaviť do pár týždňov. Čo sa architektúry týka, takmer všetky čipy z rodiny Core X sú postavené na aktualizovanej verzii 6. generácie platformy Skylake, ktorú Intel nazval Skylake X. Dva 4-jadrové modely, i5-7640X a i7-7740X, ktoré zároveň patria medzi najlacnejšie sú postavené na architektúre Kaby Lake X.

Intel zároveň na niektorých zo svojich drahších modelov aktualizoval aj svoju Turbo Boost technológiu, ktorú nazval Turbo Boost Max 3.0. Spoločnosť tvrdí, že zvýšený počet jadier na týchto modeloch s určitosťou zvýši výkon pri multitaskingu. Turbo Boost Max 3.0 je navrhnutý tak, aby svojho plného potenciálu bolo schopné dosiahnuť každé jedno jadro.

Najväčším rivalom Intelu je jednoznačne AMD, spoločnosť, ktorá tento rok predstavila nový rad procesorov Ryzen. Na tento rok má ešte naplánované predstavenie high-end modelu s označením „Threadripper,“ ktorý má ponúknuť 16 jadier a 32 vlákien. Ide o priamu konkurenciu pre 18-jadrový i9 Extreme.

Intel zároveň informoval aj o aktualizácii architektúry pre „bežnejšie“ čipy. Už 8. generácia s označením Coffee Lake mala podľa doterajších informácií priniesť 10-15 % nárast výkonu. Intel na tlačovej konferencii s radosťou oznámil, že v ich interných testoch vidí v porovnaní s Kaby Lake až 30 % nárast vo výkone. O tom, kedy uvidíme čipy Coffee Lake v prvých počítačoch zatiaľ zmienka nepadla.