Operácia mozgu je „celkom“ presná veda. Jeden zlý pohyb môže pre pacienta znamenať koniec alebo trvalé následky. Aj napriek tomu, že túto prácu vykonávajú azda najšikovnejší ľudia planéty sa môže stať, že dôjde ku chybe. Výskumníci z University of Utah preto hľadajú náhradné, bezpečnejšie riešenie.

Riešením má byť robot, na ktorom tím momentálne pracuje. Podľa ich meraní dokáže znížiť čas operácie mozgu až 50-násobne. Podľa CNN vie robot skrátiť čas pri vŕtaní do lebky z dvoch hodín na dve a pol minúty.

Výskum bol publikovaný v Neurosurgical Focus, pričom tím stojaci za robotom tvrdí, že majú jasné dôkazy o tom, že ich výtvor je jednoznačne lepší, než ľudská ruka. Robot sa v prípade operácie riadi čistými dátami zozbieranými počítačovou tomografiou (CT z anglického Computed tomograhy). Medzi najkritickejšie dáta patrí poloha rôznych žíl a tepien, ktorým sa musí robot vyhnúť.

Nový robot je rýchlejší a presnejší než tí najlepší chirurgovia

Tím vedený neurochirurgom Williamom Couldwellom v rozhovore pre CNN poznamenal, že robot „dokáže časť lebky vyvŕtať bezpečne len za pomoci dát z CT.

Otázka peňazí v tom dobrom zmysle

Okrem toho, že je takéto riešenie bezpečnejšie a rýchlejšie má mať ešte jednu výhodu. Šetrí peniaze. Kratšie operácie rovnakého zamerania sú prirodzene lacnejšie. Okrem toho, za rovnaký časť stihne ísť „pod nôž“ viac pacientov a jednotliví ľudia nemusia byť pod anestéziou tak dlho, čo znižuje riziko komplikácií.

Robotika a automatizácia pomaly ale isto premieňa svet okolo nás, vrátane toho, ako pracujú dnešní doktori. Mnohí z nás sú možno z predstavy, že by im do hlavy vŕtal robot zdesení, pravdou však je, že takýto robot to môže spraviť oveľa rýchlejšie a presnejšie, než akokoľvek dobrý chirurg.