Úvod Samsung Samsung Galaxy S8 Prečo sa virtuálne domovské tlačidlo nevypáli do AMOLED displeja na Galaxy S8?...

Prečo sa virtuálne domovské tlačidlo nevypáli do AMOLED displeja na Galaxy S8? Samsung to vyriešil geniálne

17
AMOLED displeje sú krásne. Samsung to dobre vie a vzhľadom na to, že ovláda približne 95 % trhu s OLED panelmi má v rukáve pár trikov, aby ich nepoškodil. Trpia totiž jednou výraznou limitáciou, a to je fakt, že ak na displeji zobrazíte jednu vec po dlhú dobu, jednoducho sa vypáli do displeja. Inými slovami, ostane viditeľná aj vtedy, keď bude displej úplne vypnutý.

Ak teda na displeji máte jednu nehybnú vec, môžu nastať problémy. No dobre, poďme sa pozrieť na Galaxy S8. Nájdeme na ňom niečo, čo sa na prvý pohľad nehýbe. No jasne, nové virtuálne tlačidlo „Domov,“ predsa! Alebo nie?

Keď Samsung prvýkrát uviedol známy Always On Display, teda informácie na displeji aj počas toho, ako je zvyšok displeja vypnutý, oznámil, že sa bude hýbať po displeji. Bolo to presne z dôvodu vypálenia do panela. Pri Galaxy S8 však na vypnutom displeji svieti ďalší prvok, ktorým je spomínané tlačidlo Domov.

Toto tlačidlo zmizne jedine vtedy, keď si zapnete aplikáciu či hru, ktorá podporuje tzv. full screen (zobrazenie na celý displej). Ako teda vyriešil problém s vypálením? Ako server GalaxyClub.nl zistil, veľmi jednoducho.

Toto tlačidlo sa po displeji hýbe. Pohyb je však tak malý, že na prvý pohľad nie je viditeľný. Pri pohybe zhasnú pixely, ktoré svietili dlhšiu dobu a zároveň sa zapnú čerstvé pixely, ktoré boli dovtedy vypnuté. Geniálne riešenie, ktoré si bežný človek nevšimne.

Pri teste Galaxy S8 som to vyskúšal aj ja a čuduj sa svet, tlačidlo sa fakt hýbe, no len vtedy, keď vypnete displej. Keď je displej zapnutý, na displeji vzniká dosť pohybu na to, aby vypálenie nepredstavovalo reálnu hrozbu.

Tak či onak, dobrá práca, Samsung! Aj takéto malé detaily z Galaxy S8 robia tak výborný smartfón, akým je.

galaxy-s8-domovske-tlacidlo-1
galaxy-s8-domovske-tlacidlo-2
galaxy-s8-domovske-tlacidlo-3