Úvod Elektromobilita Tesla Tesla dodala rekordný počet vozidiel. O Model X je veľký záujem

Tesla dodala rekordný počet vozidiel. O Model X je veľký záujem

2
Tesla Model X

Automobilka Tesla vstúpila do nového roku správnou nohou. V prvom štvrťroku 2017 sa jej podarilo doručiť rekordný počet elektromobilov, a to ešte na rad neprišiel Model 3.

Tesla počas prvých troch mesiacov dodala takmer 25 000 vozidiel, čo je približne 69-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Rozpočítané na drobnejšie, z výrobnej linky vyšlo 13 450 elektromobilov Model S a zvyšok patrí prémiovému SUV Model X.

To znamená, že Model X sa na dodávateľských číslach za obdobie Q1 2017 podpísal podielom 46,2 percent. V prvom štvrťroku 2016 automobilka dodala 9500 vozidiel Model X, v tomto roku to bolo už cez 11 550 vozidiel.

Model X bol už od začiatku svojej produkcie veľmi dobre hodnotený, aj napriek mnohým chybám. Tie sa zo začiatku týkali hlavne netradične sa otvárajúcich zadných dverí, ktoré Elon Musk nazval Falcon Wings. Tesla však problémy rieši promptne, buď softvérovou aktualizáciou alebo kvalitnými servisnými službami.

Tesla Model
Tesla Model X © Martin Kern

Naplnenie plánov

Tesla už skôr uviedla, že v prvom polroku 2017 plánuje dodať 47 000 až 50 000 vozidiel. Vzhľadom na vyššie spomínané výsledky a fakt, že k zákazníkom putuje ďalších 4 650 vozidiel (započítané už do Q2), sa automobilke môže podariť tento cieľ naplniť.

Dané čísla sú určite pozitívne, no najväčšie predajné bremeno stojí na pleciach elektromobilu Tesla Model 3. Až ten má, vzhľadom na svoj dostupnejší charakter, zabezpečiť trojciferné predajné čísla, čím by Tesla mohla citeľnejšie konkurovať tradičným automobilkám. Zatiaľ ich totižto svojimi predajmi ani zďaleka neohrozuje, aj keď ju konkurencia berie na vedomie.