Úvod Novinky Aktuálne Slovensko prekvapuje: Uberu chcú otvoriť dvere, taxikárov upokojiť dereguláciou

Slovensko prekvapuje: Uberu chcú otvoriť dvere, taxikárov upokojiť dereguláciou

Štát má bojovať za to, aby Uber ostal. Ako? Chce deregulovať taxi biznis.

1

Posledné mesiace boli v Bratislave poznamenané vojnou. Nehovoríme pritom o zbraniach, ale autách. Bolo jedno, s ktorým Uber vodičom som sa viezol, okamžite nahodil tému ohľadom strachu z taxikárov.

Tým sa nepáči, že Uberisti vozia ľudí bez licencií a ďalších dokladov, ktoré sú pre taxikárov nutnosťou. Do celej kauzy sa chystá vstúpiť aj štát.

Minister financií, Peter Kažimír, reagoval na tvrdenia taxikárov o tom, že vodiči Uberu neplatia dane. Tvrdí, že podľa šetrení, ktoré prebehli si Uberisti dane platia. Síce nie stopercentne, no plnia.

Malo by dôjsť k deregulácii,“ vysvetľuje Kažimír. „Znížili by sa náklady na fungovanie aj dnešných taxikárov a tým pádom došlo k férovej súťaži,“ doplnil.

Taxikári však tento návrh neprijali pozitívne. Sú za to, aby regulácia ostala platná, aby teda odvádzali väčšie poplatky a aby vodiči Uberu plnili to čo oni. Tým mysleli platby za taxikárske koncesie, taxametre, psychotesty, stanovištia, aj označenie vozidla.

Kartami môže zamiešať aj predseda parlamentu, Andrej Danko. Ten mal nedávno taxikárom prisľúbiť, že už teraz hľadá riešenie na firmu, „ktorá rôznymi internetovými aplikáciami okráda našich taxikárov.