Úvod Zariadenia Skladací smartfón s ohybným displejom skôr ako v roku 2019 neuvidíme

Skladací smartfón s ohybným displejom skôr ako v roku 2019 neuvidíme

6

Smartfón, ktorý by sme aj s displejom zložili napríklad na polovicu a vložili si do vrecka si tak skoro nekúpime. Teda aspoň nie ten z dielne Samsungu, ktorý ich intenzívne vyvíja.

Už sme videli niekoľko prototypov displejov, ktoré sa dali zložiť, alebo rovno zrolovať ako hárok papiera. Išlo však o hrubé koncepty, ktoré boli ešte v hlbokom štádiu vývoja. Asi najväčší pokrok v tomto smere zaznamenáva kórejský Samsung, pričom mu na krk dýcha LG.

O skladacom smartfóne od Samsungu sa v poslednej dobe hovorí ako o zariadení Galaxy X. Špekulovalo sa, že by mohlo prísť na trh ešte pred koncom tohto roka, no neudeje sa tak.

Na konferenci Display TechSalon, ktorá sa uskutočnila v kórejskom Soule, bol prítomný aj hlavný inžinier divízie Samsung Display Kim Tae-Woong. Ten ozrejmil, že skladacie smartfóny skôr ako v roku 2019 neuvidíme.

Kim priblížil aj dôvody. Súčasné displeje, resp. zariadenia s displejmi s minimálnymi rámikmi sa predávajú veľmi dobre. To znamená, že v Samsungu majú stále dosť času na vývoj plne ohybných displejov. Preto bude technológia pripravená na komerčné uvedenie až niekedy v roku 2019.

displejom
Konkurencia od LG za Samsungom nezaostáva

Chung Won-Seok, analytik HI Investment and Securities, si myslí to isté. Samsung jednoducho nepotrebuje predávať nový typ technológie, pokiaľ sa dobre predáva ten súčasný. Bezrámikové displeje v súčasnosti Samsungu generujú 20 % z celkového prevádzkového zisku.

Problémy

Samozrejme, ziskovosť súčasnej zobrazovacej technológie nie je jediným dôvodom, prečo skladacie smartfóny tak skoro neuvidíme. Samsung musí vyriešiť zložité technické problémy, ktoré vývoj displejov sprevádzajú.

Koncepcie ohybných displejov bolo možné zložiť len pod určitým uhlom, poprípade ich bolo možné zrolovať len v istom rádiuse. Zložiť displej ako papier tak, aby sa miesto ohybu nepoškodilo ani pri opakovanom ohýbaní je momentálne nemožné.

Do roku 2019 ale kórejský inovačný líder určite niečo vymyslí. Ak nie, k slovu príde konkurencia. Každopádne nás ohybné displeje a smartfóny neminú.