Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ sa už dostal k prvým zákazníkom aj v našich končinách a postupne budú pribúdať ďalší, snáď spokojní majitelia. Všetko nasvedčuje tomu, že je po tohtoročných vlajkových modeloch mimoriadny dopyt.

Menší z dvojice štartuje na slovenskom trhu s cenou 799 eur a model s prívlastkom Plus s maloobchodnou odporúčanou cenou 899 eur. Aké sú však náklady na ich výrobu? Odpoveď priniesli analytici z renomovanej agentúry IHS Markit.

Tí sa síce zatiaľ pozreli iba na Galaxy S8 a väčší z dvojice modelov snáď preskúmajú neskôr. Dospeli k zaujímavým záverom. Ak opomenieme ešte nevyhodnotený Galaxy S8+, Samsung Galaxy S8 je podľa expertov najdrahším smartfónom na trhu, čo sa týka nákladov na výrobu.

Všetky potrebné komponenty a pridružené náklady na výrobu daného smartfónu stoja výrobcu Samsung 307,50 dolárov. Galaxy S8 je tak v porovnaní s minuloročnou generáciou Galaxy S7 edge drahší o 36,29 dolárov . V kontrastne s konzervatívnejšou plochou verziou Galaxy S7 je navýšenie ešte markantnejšie, o 43,34 dolárov.

Vyššia predajná cena tak odzrkadľuje aj vyššie náklady na výrobu. Kvalitné komponenty a hlavne nekompromisný Infinity displej určite niečo stoja. Samozrejme, dokonale presné čísla nákladov pozná len Samsung.

Na renomé analytickej agentúry, ktorá sa zaoberá vyhodnocovaním priemyselných dát a zamestnáva viac ako 9 000 ľudí po celom svete, sa ale môžeme spoľahnúť. Pre zaujímavosť, náklady na výrobu smartfónu iPhone 7 sa pohybujú na úrovni 225 dolárov.

Napriek tohtoročnému navýšeniu výrobných nákladov je rozdiel medzi konečnou cenou stále veľký. Výroba však nie je jediným nákladom výrobu. V konečnej cene sú zahrnuté licenčné poplatky, náklady spojené s výskumom a vývojom, logistika a ďalšie položky.