Písal sa 3. apríl roku 1983 a v meste New York uzrel svetlo sveta prvý mobilný telefón na svete, ktorý poznáme pod názvom Motorola DynaTAC. Išlo o veľké, ťažké a drahé zariadenie, ktoré však zmenilo spôsob osobnej komunikácie.

Motorolu DynaTAC 8000x ste nabíjali desať hodín a následne ste si mohli užívať 30 minút nepretržitého hlasového hovoru. Mobilný telefón dostal odobrenie od telekomunikačných úradov v septembri toho istého roku a na komerčný trh zamierilo v roku 1984. Mimochodom, mobil vážil 794 gramov.

Cena za mobil bola enormná – takmer 4000 dolárov. Motorola DynaTAC sa tak okamžite stala symbolom futurizmu a bohatstva, vidieť ju bolo v najsledovanejších médiách alebo v rukách finančníkov z Wall Street.

Motorola DynaTAC 8000X ©Pinterest

Vývoj

Už v tej dobe bolo jasné, že mobilné telefóny musia byť menšie, ľahšie a musia vydržať viac. Mobilite bolo potrebných prispôsobiť množstvo faktorov a niektoré z nich nie sú vyriešené dodnes (výdrž na jedno nabitie).

Písal sa rok 1989 a Motorola vyrukovala s modelom MicroTAC. Oproti prvému mobilnému telefónu na svete išlo o veľký pokrok, ktorý je badateľný hneď na prvý pohľad. Mobil bol navrhnutý tak, aby sa vám pohodlne zmestil do vrecka nohavíc alebo košele.

© boab.com

Vyklápacia konštrukcia bola navyše veľmi trendová. Citeľnejšie klesla aj váha, ktorá bola 350 gramov. Podľa súčasných štandardov stále nemysliteľné, no v tej dobe išlo o veľký pokrok.

Motorola MicroTAC mala 4-riadkový monochromatický displej s rozlíšením 96 x 32 pixelov, pamäť na 100 telefónnych čísiel a stála 2495 až 3495 dolárov v závislosti od trhu a dostupnosti.

1996

Motorola inovovala ďalej a v tomto roku prišiel na trh ďalší ťažiskový mobilný telefón výrobcu. Motorola StarTAC bola opäť vyklápačkou a opäť menšou a ľahšou záležitosťou v kontraste s predošlým modelom.

Klávesnicu a displej sa podarilo výrobcovi umiestniť do pevnej časti zariadenia, pričom vyklápateľná časť slúžila ako mikrofón a zároveň ako akýsi prirodzený kryt displeja a číselníka.

Váha necelých 90 gramov sa zdala až neuveriteľná. Mobilný telefón si poradil s krátkymi textovými správami, disponoval lítium-iónovou batériou (väčšina konkurencie používala Ni-MH batérie) a išlo o jeden z prvých mobilných telefónov, ktorý prišiel s vibráciami. Alternatívna forma upozornenia ku klasickému zvoneniu sa ukázala ako veľmi efektívna.

mobilný telefón
Motorola StarTAC © retromobe.com

O tom, že ste boli pripojení k sieti, vás neustále informoval na zeleno blikajúci indikátor. Cena mobilného telefónu sa pohybovala okolo sumy 1000 dolárov, čiže bol stále relatívne nedostupný.

2001

Véčková konštrukcia sa osvedčila. Dôkazom toho je ďalší významný mobilný telefón spoločnosti Motorola. Motorola V60 vstúpila do nového tisícročia s rozmerom 87 x 45 x 24 milimetra a váhou 109 gramov.

Do jeho pamäte ste si mohli uložiť až 500 kontaktov, pričom ste s nimi mohli telefonovať maximálne tri hodiny nepretržite. Postarala sa o to batéria s kapacitou 700 mAh. Veľkou výhodou bol tiež pohotovostný režim, v ktorom mobilný telefón vydržal až niekoľko dní.

mobilný telefón
Motorola V60i © buscafone.es

O rok neskôr nastúpil na scénu vylepšený model Motorola V60i. Hlavný monochromatický displej mal rozlíšenie 96 x 64 pixelov, zatiaľ čo sekundárny informatívny panel 96 x 16 pixelov. Pozor, nastaviť ste si mohli aj šetrič domácej obrazovky. Maximálna doba hovoru stúpla o pár minút, pohotovostná doba atakovala štyri dni výdrže.

2004

V roku 2004 verejnosť uvidela mobilnú legendu, tzv. žiletku, ktorú určite poznajú aj mladšie ročníky. Motorola Razr V3 okamžite zaujala svojim štíhlym profilom. Výrazný skok vpred symbolizoval displej.

TFT panel dokázal zobraziť 256 tisíc farieb, mal 2,2 palca a rozlíšenie 176 x 220 (128 ppi). Sekundárny CSNT displej mal rozlíšenie 96 x 80 pixelov a ponúkal zobrazenie 4096 farieb.

Motorola RAZR V3© metro.co.uk

Interná pamäť s kapacitou 5,5 MB si už s nejakými tými číslami a správami poradila, no zaujal aj fotoaparát. VGA senzor nedokázal zaznamenať video. 0,3 Mpx rozlíšenie ale vyčarovalo aspoň nejakú fotografiu, ktorým sa v tej dobe o Instagram sláve ešte nesnívalo. Sedem hodín nepretržitého hovoru už stačilo aj tým ukecanejším.

2005

K ďalšiemu kľúčovému modelu nemusíme ísť v kalendári príliš ďaleko. Motorola Q opustila vyklápaciu konštrukciu. Tento mobilný telefón charakterizovalo kovové telo a platforma Windows Mobile.

Plnohodnotná QWERTY klávesnica mala zaútočiť na zákazníkov spoločnosti BlackBerry. Práve ich zariadenia sa stali známe vďaka prepracovanej klávesnici, ktorú ocenili hlavne vyťažení a majetnejší jedinci. BlackBerry zariadenia mali status manažérskych telefónov.

Displej Motoroly Q sa chválil rozlíšením 320 x 240 pixelov, fotoaparát 1,3 Mpx rozlíšením a 128 MB interná pamäť predstavovala vysoko použiteľné dátové skladisko. V tomto istom roku výrobca predstavil aj modely PEBL a SLVR, ktoré boli poňaté štýlovejšie.

Motorola Q © cnews.cz

2008

Motorola má vo svojom portfóliu aj bizarnejší kúsok. Motorola AURA bola netradičným véčkom, alebo skôr mobilným telefónom s otočnou konštrukciou. Pokiaľ ste chceli v roku 2008 vytŕčať z davu a zároveň ukázať svoj ekonomický status, AURA bola správnou voľbou.

Motorola AURA © tech2.com

Stála asi 2000 dolárov, zhotovená bola z nehrdzavejúcej ocele (napr. ako kvalitné náramkové hodinky), a objektív fotoaparátu bol vyrobený zo 63 karátového zafíru. Okrúhly TFT displej zobrazil 16 miliónov farieb a pýšil sa tiež vysokou hustotou pixelov na jeden palec (309 ppi).

2009

V roku 2009 bol predstavený prvý mobilný telefón Motorola s operačným systémom Android. V tomto bode sa už dá baviť o inteligentnom mobilnom telefóne, teda smartfóne. Motorola Droid vtedy prišla s rezonujúcou marketingovou kampaňou, ktorá hovorila, že všetko, čo Apple iPhone nedokáže, dokáže Motorola Droid.

Pomenovanie Droid sa stalo všeobecnejším a týmto spôsobom sa označovali všetky smartfóny s operačným systémom Android od Google. K parametrom, Motorola Droid bola vybavená 3,7 palcovým displejom s rozlíšením 480 x 854 pixelov, 5 Mpx fotoaparátom alebo 600 MHz jednojadrovým procesorom TI OMAP3430.

Motorola Droid © slashgear.com

Pri dnešných pomeroch vyzerá 250 MB operačná pamäť RAM a 512 MB úložisko úsmevne. Motorola Droid bola hybridom. Veľký displej ste mohli vysunúť (na šírku) a pod ním sa nachádzala plnohodnotná QWERTY klávesnica. Skromnejšiu pamäť ste mohli navýšiť prostredníctvom pamäťových kariet, a to o 16, resp. 32 GB v závislosti od modelu.

2011

V roku 2011 Motorola vzkriesila značku RAZR. Tak ako predošlý model, aj Motorola Droid RAZR bol dostupný výhradne u operátora Verizon. Išlo už o relatívne moderný smartfón, ktorý dostal do výbavy Super AMOLED displej alebo 8 Mpx kameru schopnú zaznamenať 1080p video pri snímkovaní 30 fps.

Operačný systém Android vo verzii 2.3.5 postupne povyšovali aktualizácie až na verziu 4.1. Smartfón zaujal prevedením zadného krytu, ktorý bol vyhotovený z uhlíkových vlákien.

Súčasnosť

V polovici roka 2011 prišla oficiálna správa, že Motorolu kupuje spoločnosť Google. Google za amerického výrobcu zaplatil 12,5 miliardy dolárov. Google si od kúpy sľuboval lepšiu a konkurencieschopnejšiu pozíciu na trhu s výpočtovou technikou, ako aj vylepšovanie celého ekosystému OS Android.

Spoločnosti Google ale išlo skôr o patenty ako o samotný hardvér. Motorola je priekopníkom v mobilnej komunikácii a na konte mala nespočetné množstvo patentov. Patentové spory technologické spoločnosti obmedzujú a Google týmto spôsobom získal významné duševné vlastníctvo.

Moto Z© phonearena.com

Hardvérová divízia Motorola v roku 2014 putovala ďalej, až skončila v rukách čínskeho giganta Lenovo. Ten s ňou našťastie nakladá veľmi dobre a pod jeho záštitou vzniklo hneď niekoľko podarených Moto modelov, ktoré môžeme nájsť aj na našom trhu.

Aj napriek úplne inej dobe a veľkej súčasnej konkurencii sa podarilo pod značkou Motorola predstaviť zariadenie, ktoré je originálne. Smartfón Moto Z je najtenšou vlajkovou loďou, ktorého hrúbka je len 5,2 milimetra. Ide tak o ďalšiu modernú a výkonnú žiletku s neprehliadnuteľným dizajnom.

Pokiaľ ste niekedy v minulosti vlastnili mobilný telefón Motorola, pochváľte sa používateľskými zážitkami v diskusii.