Univerzálnu odpoveď na otázku, ktorý z uvedených variantov je lepší, asi nenájdeme. Individuálne potreby sú príliš špecifické a každému, prirodzene, vyhovuje niečo iné. Čím skôr preto zabudnete na výhody, ktoré si pochvaľuje sused, tým rýchlejšie budete spokojný vy. A ďalší mesiac neprevoláte zbytočne aj gate.

Prv, než vám pomôžeme nájsť to pravé orechové, zhrňme si základné pre a proti. Dobíjanie kreditu je pre mnohých atraktívne hlavne kvôli tomu, že sa nemusíte viazať, podpisovať zmluvy a roky povinne platiť. Jednoducho prídete do novinového stánku, obchodu či na poštu a kúpite si predplatenú SIM kartu. Kredit si môžete obnovovať podľa aktuálnej potreby a finančnej situácie bez toho, aby vás zbytočne stresovali upomienky. Za slobodu sa však občas platí veľká daň. Cena volania z predplatenej karty je u niektorých operátorov prehnane vysoká a vy v konečnom dôsledku prídete o kredit skôr, než si ho stihnete užiť.

Mnohí sa preto radšej prikláňajú k paušálu, kde sa za minútu volania platí menej. Zdanlivo výhodnejšie riešenie často ale znamená, že pravidelne platíte za služby, ktoré aj tak nevyužijete. Nehovoriac o tom, že vám paušál prestane vyhovovať, odchádzate do zahraničia alebo ho musíte zrušiť z iných dôvodov. Sankcie za predčasné ukončenie zmluvy bývajú vysoké a často aj v tom prípade, že nesplácate telefón.

Práve vízia dotovaného mobilu, ktorý si v tomto prípade môžete vziať za zvýhodnenú cenu, veľa ľudí podnieti k tejto voľbe. Pokiaľ mesačné splátky nie sú priveľké a predplatené minúty využijete aspoň sčasti, áno, je to istý spôsob, ako sa dopracovať k novému smartfónu. Na druhej strane, dnes už získate kvalitný a cenovo dostupný mobil i bez toho, aby ste ho preplatili v nevýhodných tarifách.

Blýska sa na lepšie časy

V súčasnosti sú potreby a požiadavky zákazníkov náročnejšie ako kedysi. Do hry vstupuje mobilný internet, čoraz viac sa volá do zahraničia a celkovo telefóny využívame aj mimo SR. Reagovať na tieto trendy a zároveň umožniť lacnejšie volania bez povinného zmluvného vzťahu sa snažia najmä niektorí virtuálni operátori a novší poskytovatelia telekomunikačných služieb.

Transparentnú cenovú politiku si stále drží i najmladší slovenský prírastok, operátor 4ka, ktorý za minútu volania do celej EÚ, SMS či 1 MB v jeho sieti účtuje iba 4 centy. Výhodou štvorkárskej predplatenej karty je, že zaplatíte skutočne len za to, čo miniete. Ceny sú v porovnaní so zaužívanými štandardmi nižšie a tiež sa viac nemusíte báť, že vám po čase kredit prepadne. Azda najväčšou výhodou tejto alternatívy je, že máte prehľad o reálnej spotrebe skôr, než vás prekvapí vysoká faktúra za prekročené limity. To zaiste ocenia hlavne rodičia, ktorí strážia výdaje nielen sebe, ale i svojim ratolestiam.

Pravdou je, že v poslednom období začali niektoré spoločnosti poľavovať aj v prísnych podmienkach paušálov. Určité zvýhodnené balíčky môžete využívať bez toho, aby ste sa museli upísať „diablovi“. Ako si teda vybrať?

Vypočítajte si poplatky presne na cent

Pri rozhodovaní, či zvoliť nejaký paušál, alebo sa vám oplatí viac dobíjať kredit, zaručene pomôže spresniť si vašu potrebu a spočítať reálnu spotrebu. Ak už máte predstavu, koľko priemerne voláte, píšete správ a míňate internetových dát, vhodnú alternatívu si raz dva zistíte aj sami z domu. A to ani nemusíte vyťahovať kalkulačku. Na internetovej stránke štvrtého operátora nájdete tzv. výpočet úspory, na základe čoho budete presne vedieť, čo je pre vás výhodnejšie.

To znamená, že pokiaľ patríte k priemerným užívateľom mobilu, voláte približne 100 minút za mesiac, občas pošlete nejakú SMS a 2 GIGA dát vám hravo vystačia, najlepšie bude asi dobíjať si kredit. Pri štvorcentových poplatkoch by vám v tomto prípade neubudlo z neho viac ako 7 € mesačne. Ak však bez zapnutého internetu ani nevstanete z postele, siahnuť by ste mali skôr po dátovom balíčku (pre porovnanie – ak si rozpočet navýšite o 3 €, dostanete už 15 GIGA dát plus ďalšie výhody). Radi nosíte túlavé topánky a potrebujete byť stále online aj na cestách? To ušetríte zase s iným typom balíka.

V konečnom dôsledku, sami vidíte, že nejde „paušalizovať“, ktoré riešenie je najvýhodnejšie. Súčasná ponuka je našťastie tak pestrá, že ak sa budete pri výbere riadiť heslom „dvakrát meraj, raz strihaj“ a poriadne si rozhodnutie premyslíte, verte, zbytočne už utrácať nebudete.