Foto: Engadget
Odtlačky prstov trh hlavne pri smartfónoch zaplavili rýchlosťou svetla. Zadávanie PIN kódov alebo kreslenie rôznych vzorov na displejoch je tak minulosťou. Podobná revolúcia môže prísť aj do sektora bankovníctva, resp. priamo na platobné karty.

MasterCard vybavil jednu zo svojich platobných kariet nielen snímačom odtlačkov prstov, ale aj ďalšími čipmi, ktoré majú zaručiť, že platbu môžete autorizovať podstatne pohodlnejšie a rýchlejšie, než tradičným PIN kódom alebo dokonca podpisovaním sa.

Foto: Engadget

Takúto kartu aktuálne testujú v Južnej Afrike, pričom ku globálnemu nasadeniu by podľa MasterCard malo dôjsť už do konca roka 2017. Aby sme takúto novinku mohli použiť v praxi, museli by sme počkať na jednotlivé banky, ktoré technológiu najskôr musia otestovať a zaradiť do svojho portfólia.

Foto: Engadget

Autorizácia odtlačkov prstov musí prebehnúť v banke, možná má byť aj možnosť povoliť niekomu inému používať vašu kartu. Opäť autorizácia musí prebehnúť za vašej prítomnosti v banke, kde máte účet.

Samotná karta pritom nie je hrubšia než bežná platobná karta. Snímač odtlačkov v tvare malého štvorca MasterCard umiestnil do pravého horného rohu, vďaka čomu sa k nemu ľahko dostanete aj vtedy, keď kartu strčíte do platobného terminálu.

Podľa slov ľudí, ktorí si už kartu mohli vyskúšať je autorizácia platby extrémne rýchla. Pri použití prstu, ktorého odtlačok nebol autorizovaný platba pochopiteľne neprešla.

World_Biometric_CMYK_CS4_032317
mastercard-8
mastercard-9
mastercard-10