Úvod Výrobcovia Google Google predstavil novú VR kameru. Pomohli kapacity výrobcu YI Technology

Google predstavil novú VR kameru. Pomohli kapacity výrobcu YI Technology

0
© Google

Zariadenia pre sprostredkovanie virtuálnej reality už produkuje nejeden výrobca. Ide o nový a príťažlivý segment digitálnej doby, ktorého rozmach však môže spomaliť malé množstvo dostupného obsahu.

Teda aspoň v porovnaní s množstvom klasického multimediálneho obsahu. Viac použiteľného VR obsahu má zabezpečiť platforma Google Jump.

Projekt bol pôvodne predstavený ešte v roku 2015. Cieľom projektu je zjednodušiť produkciu VR videa. V súčasnosti na trhu nájdeme niekoľko kamier pre záznam VR videa.

Ide často o profesionálnejšie ladené zariadenia bez užívateľsky príjemných nástrojov pre úpravu a optimalizáciu zaznamenaného obsahu.

VR kameru
© Google

Spoločnosť Google dnes v rámci platformy Google Jump predstavia úplne novú kameru pre záznam VR videa s názvom YI HALO. Tvorí ju až 17 4K kamier relatívne mladého výrobcu YI Technology, do ktorého v minulosti investovala čínska spoločnosť Xiaomi.

Kamery sú v segmente uložené tak, aby pokrývali spektrum v 360 stupňovom zábere. Celé dielo váži približne 3,5 kilogramu. Batéria znesie pri plnom nabití 100 minút nepretržitého VR záznamu.

VR
© Google

Kameru môžete zároveň ovládať na diaľku aplikáciou pre Android, prostredníctvom ktorej tiež získate živý náhľad na zaznamenávaný obsah.

Dostupnosť

Kamera YI HALO sa začne predávať tento rok v lete a nejde o jedinú novinku. Google zároveň spúšťa program Jump Start.

V rámci neho Google ponúkne kameru YI HALO stovke tvorcom, ktorí budú mať prístup ku všetkým možnostiam platformy Google Jump.

VR kameru
© Google

Ich výtvory vo virtuálnom priestore majú preukázať schopnosti novej kamery a zároveň poslúžia ako inšpirácia pre ďalších tvorcov v budúcnosti. Bez kvalitného obsahu jednoducho virtuálna realita medzi bežnými používateľmi neprerazí.

Mimochodom, kamera YI HALO stojí 17 000 dolárov a dokáže zaznamenať stereoskopické 360-stupňové video v 8K rozlíšení pri snímkovaní 30 fps. Pokiaľ by ste chceli snímať v 60 fps, stačiť vám musí 6K rozlíšenie záberov.