Úvod Zariadenia Prečo má Samsung Galaxy S8 tak nešťastne umiestnený snímač odtlačkov prstov?

Prečo má Samsung Galaxy S8 tak nešťastne umiestnený snímač odtlačkov prstov?

12
Galaxy S8

Ak sa na duo Samsung Galaxy S8 pozeráte z prednej strany, musíte byť uchvátení. Obrovský displej, ktorý obkolesujú veľmi štíhle a po bokoch až neexistujúce rámiky, pôsobí veľmi futuristicky.

Pokiaľ ale otočíte zariadenia na „brucho“ zistíte, že zadná strana si so sci-fi budúcnosťou veľmi nepotykala. Smartfóny Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ majú umiestnený snímač odtlačkov prstov na zadnej strane na dosť netradičnom mieste.

Zariadenia sme ešte netestovali, no už teraz môžeme pochybovať o tom, že ukazovák ruky prirodzene zamieri na miesto, na ktoré ho Samsung umiestnil. Samotná poloha na zadnej strane problémová nie je. Ak by bol snímač uložený pod fotoaparátom a viac k prirodzenej manipulačnej osi ukazováka tak, ako u mnohej konkurencie, jeho používanie by bolo viac-menej bezproblémové.

Podľa kórejského ekonomického magazínu The Investor malo ísť o riešenie z kategórie „na poslednú chvíľu“. Samsung mal totižto v pláne použiť inovatívny snímač odtlačkov, ktorý by si našiel miesto priamo pod displejom. Do tejto technológie, ktorú vyvíja spoločnosť Synaptics, mal Samsung naliať nemalý objem finančných prostriedkov.

Galaxy S8

Synaptics však nedokázal technológiu vyvinúť do takej miery, resp. v takej spoľahlivosti, aby mohla byť použitá pri sériovej výrobe zariadení a na komerčnom trhu. Samsungu tak nezostávala iná možnosť, než umiestniť snímač tam, kde sa nachádza.

Podľa zdroja zasväteného do problematiky je veľmi ťažké vyrobiť snímač alebo akýkoľvek komponent, ktorý by bol úplne priehľadný.

Konkurencia

Nie je žiadnym tajomstvom, že aj Apple chce pri svojich smartfónoch používať snímač odtlačkov, ktorý by bol zakomponovaný priamo do displeja, alebo teda skôr pod jeho štruktúrou.

Tento rok sa dočkáme predstavenia novej generácie iPhone smartfónov a pokiaľ by skutočne prišli so snímačom odtlačkov pod displejom, Samsung by bol v momente o krok pozadu. Teda aspoň v tomto aspekte.