5 vecí, ktoré nemôžu v modernej domácnosti chýbať: Máte ich už aj vy?

13

29Moderná domácnosť sa v súčasnosti nezaobíde bez prepojenia s technológiami. Tie idú stále dopredu a ľuďom ponúkajú nové a nové zariadenia, aby bol náš pobyt doma čo najpríjemnejší. Ktoré z nich sú tie naj a pomáhajú zjednodušovať život, šetriť peniaze či udržiavať čistotu?  

Nálada vášho príbytku

Niekto má rád ráno malú diskotéku, dynamickú hudbu, ktorá ho prebudí do pracovného dňa, iný preferuje tichšie, pokojnejšie tóny. Jeden chce večer tráviť v silnom svetle, druhý v diskrétnom prítmí. Vďaka inteligentným systémom pre domácnosť nemusíte takmer pohnúť prstom. Samy za vás vypnú a zapnú svetlo či muziku, presne vtedy, keď si to želáte. Ponúkajú tiež kreatívne nastavenia. Vytvorte si v smartfóne napríklad režim „romantický večer“, po ktorého aktivovaní sa pustí príjemná muzika a jemne sa stlmí svetlo, v kombinácii s inteligentnými žiarovkami aj do vami želaného odtieňa. Takto vám ten správny romantický moment nikdy neutečie.

Ranná káva cez mobil

Kávovar v domácnosti je dnes už takmer štandardom. Málo sa však vie, že aj takéto zariadenie môžete spárovať so svojím mobilom. Načo je to dobré? Ak chcete ráno vstávať s príjemnou arómou čerstvej horúcej kávy, nikto sa nemusí obetovať a ísť ju vopred pripraviť. Teraz sa stačí prostredníctvom bluetooth spojiť s kávovarom a želaný nápoj si „objednáte“ priamo z postele. Vďaka prepojeniu so smartfónom alebo tabletom môžete tiež sledovať štatistiku pripravených káv či povedzme meniť nastavenia nápoja – napríklad silu kávy, ktorú práve chcete.

Čisto bez dotyku

Keď je reč o využití technológií a čistote v domácnosti, každému zrejme ako prvý napadne robotický vysávač. Je na trhu dlho, neustále sa zlepšuje a je súčasťou stúpajúceho počtu domácností. Menej ľudí však vie, že pokrok zaznamenala aj oblasť smetných košov. Tie moderné bezdotykové totiž využívajú infračervený senzor, takže samy „zbadajú“, že sa k nim blíži vaša ruka s odpadom. Následne ticho, no najmä hygienicky otvoria poklop, ktorý býva neraz centrom rôznych baktérií. Vy sa ho však nemusíte ani dotknúť. V budúcnosti má pribudnúť aj funkcia, ktorá podľa druhu odpadu rozozná, čo ste vyhodili, a pridá túto položku do nákupného zoznamu.

Pečenie bez stresov

Prácne nastavovanie kuchynských budíkov, čarovanie s menením teplôt v rúre či presúvanie pekáča, aby bolo jedlo rovnomerne upečené… To všetko je už hudbou minulosti. Moderné rúry si samy odvážia, čo sa v nich nachádza. A keď im prezradíte, o aký pokrm ide, vedia regulovať čas i teplotu pečenia. Vďaka sonde vnútornej teploty nevyžadujú vašu pozornosť. Keď bude jedlo hotové, upozornia vás. Túto funkciu oceníte najmä pri príprave väčšieho kusa mäsa. Výrobcovia sa momentálne sústreďujú aj na to, aby ste celý dej v rúre mohli sledovať aj na displeji smartfónu. Potom bude pečenie naozaj radosť!

 

Inteligentné šetrenie

Moderné technológie by život nemali len uľahčovať, ale v ideálnom prípade aj pomáhať vášmu rodinnému rozpočtu. Vďaka prvkom inteligentnej domácnosti existuje viacero spôsobov, ako ušetriť. Napríklad si viete odkontrolovať, aká je reálna spotreba vašich spotrebičov, a tých najväčších žrútov (ako napríklad starú chladničku) môžete vymeniť za šetrnejšie modely. Veľmi nápomocnou funkciou je v tomto ohľade aj automatické vypnutie spotrebičov, keď nie ste doma, alebo spíte. Na začiatku si zadáte konkrétne časy a vytvoríte si tak vlastný scenár. Tým sa vaša činnosť skončí, o všetko sa postarajú zariadenia inteligentnej domácnosti. Prístroje dokážete vypínať a zapínať aj na diaľku, takže všetko máte pod palcom – a to doslova, keďže ovládanie je skryté v prehľadnej aplikácii vášho smartfónu či tabletu.

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom.