Úvod Zaujímavosti Teenagerov závislých na drogách a alkohole ubúda. Vďaka smartfónom

Teenagerov závislých na drogách a alkohole ubúda. Vďaka smartfónom

5
V súčasnej dobre je naozaj ťažké ochrániť svoje dieťa pred ochutnaním cigarety, alkoholu či dokonca niečoho horšieho. Podľa štatistík sa však táto situácia výrazne zlepšuje. Vedci to pripisujú novej závislosti – na smartfónoch.

„Nedokážeme upresniť, ako vlastne používanie smartfónov mozog ovplyvňuje, no existujú zaujímavé korelácie medzi jeho používaním a mozgovou činnosťou,“ uviedol Arko Ghosh, neurológ z univerzity v Zürichu a tiež odborník na ľudské správanie v súvislosti so smartfónmi, pre portál The Independent.

Smartfóny totiž, rovnako ako návykové látky, poskytujú dve formy odmeny, a to okamžitú (napríklad pri hraní hier) a oneskorenú (odpoveď na odoslanú správu). V jednom svojom predchádzajúcom výskume dokonca zistil, že priemerny používateľ smartfónu sa svojho zariadenia dotkne v priemere až 3000-krát behom dňa.


Samozrejme, používanie smartfónov a experimentovanie s drogami nemožno stavať do rovnakej pozície, upozorňuje Ghosh. Na to je ešte príliš skoro. Ide zatiaľ len o výskumy. Za poklesom závislosti na návykových látkach stoja aj iné faktory, ako napríklad preventívne programy, ktoré majú školákov od drog odradiť.

Závislosť môže byť aj na smartfónoch

K diskusii s akademikmi, ktorá sa bude konať v apríli, sa pripojí aj riaditeľka NIDA (National Institute on Drug Abuse) Dr. Nora Volkow . Spoločne sa budú snažiť prísť na to, či pocity zábavy z používania smartfónov mohli prispieť k poklesu výskytu drog medzi dospievajúcimi.

Počet teenagerov, ktorým nie je cudzia cigareta či alkohol, totiž podľa britských a amerických štatistík od roku 2003 výrazne klesol. Údaje z britského Centra pre informácie o zdravotnej a sociálnej starostlivosti hovoria, že množstvo detí vo veku 11-15 rokov, ktoré pravidelne pijú alkohol, počas desiatich rokov kleslo z 25% na 9% a množstvo detí, ktoré si zas neváhajú pripáliť cigaretu kleslo z 9% na 3%.

Napriek tomu, že smartfóny zrejme môžu odvrátiť závislosť na návykových látkach, môžu vyvolať novú závislosť – na používaní smartfónov. Mnohé štúdie totiž potvrdili závislosť mladých práve na týchto zariadeniach a to dokonca na takej úrovni, ako cigarety. Svoj mobil samozrejme nadmerne nevyužívajú len mladí, ale aj osoby nad 50 rokov.

Do závislosti patrí aj pravidelné kontrolovanie smartfónu pred spánkom. Podľa britského inštitútu Digital Awarenes tak koná približne 40% britskej mládeže. Práve nočné kontrolovanie zariadení môže mať nepriaznivý vplyv na kvalitu spánku.