Úvod Zaujímavosti Spotify začne obmedzovať neplatiacich užívateľov. Niektorú hudbu si čoskoro neprehrajú

Spotify začne obmedzovať neplatiacich užívateľov. Niektorú hudbu si čoskoro neprehrajú

3
© thetechportal.com

Hudobná streamovacia služba Spotify sa teší dobrému obdobiu. Počet predplatiteľov presiahol métu 50-tich miliónov a najnovšie začala táto služba spolupracovať s podobne populárnou navigačnou aplikáciou Waze.

Za niekoľko mesiacov si užívatelia, ktorí službu Spotify využívajú zadarmo, nemusia prehrať niektoré druhy skladieb a albumov. Pôjde hlavne o novo vydané albumy či single. Okamžitý prístup ku všetkým vydaným novinkám tak budú mať len platiaci zákazníci.

Niektorí umelci nechcú zverejňovať svoju tvorbu v službe Spotify. Dôvodom je práve bezplatná dostupnosť. Pokiaľ by sa nová hudba renomovaných umelcov prehrávala len platiacim zákazníkom, cestu k Spotify by si určite našli. Všetko závisí aj na dohode s vydavateľmi.

Najnovší album Rihanny alebo Taylor Swift v službe Spotify nenájdeme. Ich tvorbu nájdeme v službách Apple Music alebo Tidal, s ktorými majú umelci uzavreté exkluzívne dohody. K podobnému kroku sa napríklad uchýlili aj umelci Drake, Beyoncé alebo Kayne West.

služba

Dobrou správou je, že freemium model služby zostane zachovaný. Užívatelia si stále budú môcť prehrávať hudbu zadarmo s podporou reklamy. Pokiaľ ale budú chcieť počúvať tie najnovšie kúsky od preferovaných autorov, budú musieť platiť. Spoločnosti Spotify sa takýmto spôsobom podarí nalákať nielen ďalších platiacich zákazníkov, ale aj renomovaných umelcov, ktorých bezplatné sprostredkovanie ich hudby odrádzalo.

Zmeny by sa mali objaviť až za niekoľko mesiacov hneď, ako sa Spotify dohodne na nových podmienkach s vydavateľmi a nahrávacími spoločnosťami. Otázkou zostáva, čo bude rásť rýchlejšie. Či počet predplatiteľov, alebo návštevnosť stránok s pirátskym obsahom, odkiaľ si budú neplatiaci užívatelia hudbu sťahovať. Predstavitelia služby Spotify sa zatiaľ k zmene politiky nevyjadrili.

Mimochodom, mesačné predplatné služby Spotify stojí 5,99 € (predchádza mu 30-dňové bezplatné obdobie) a rodinný balíček môže byť váš za 8,99 € (využitie piatimi členmi rodiny).

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spotify.music“]