Úvod Zaujímavosti SpaceX zaznamenal historické víťazstvo: Odštartoval aj opätovne pristál s použitou raketou

SpaceX zaznamenal historické víťazstvo: Odštartoval aj opätovne pristál s použitou raketou

1

SpaceX dnes nadránom zvládol ďalšiu skúšku ohňom (doslova), ktorá sa zapíše do histórie. Tak, ako sme videli už niekoľkokrát, jeho raketa pristála na bárke.

Akokoľvek futuristicky to znie, tento fakt už tak historický nie je. Fakt, že to v SpaceX dokázali s použitou raketou, ktorá už raz vo vesmíre bola naopak je.

Presne tak, SpaceX pre dnešnú misiu využil raketu Falcon 9, ktorá minulý rok letela smerom k medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Po úspešnom vrátení sa späť na Zem ju firma otestovala a zistila, že hravo zvládne aj druhý let. A tak sa aj stalo.

Pre vesmír, ako aj pre náš priemysel ide o fantastické správy,“ povedal Musk v rozhovore krátko po zaistení prvého stupňa Falcon 9. „Môžete používať a znovu používať raketu určenú pre orbitu okolo Zeme, čo je ten najdrahší komponent.

K tomuto bodu viedlo 15 rokov ťažkých krokov,“ dodal Musk. „Som neskutočne hrdý na tím SpaceX, ktorý dnes tento míľnik dosiahol.

Musk opäť skonštatoval, že vyhadzovanie prvého stupňa rakety (časť, kde je uložené palivo) je akoby ste po každom lete vyhodili celé lietadlo. To by samozrejme nebolo najlepším riešením, čo je dôvod, prečo Musk založil SpaceX.

Celý záznam si môžete pozrieť nižšie.