Úvod Zariadenia Neuveriteľné: Telefón za 15 000 € nikto nechcel, výrobca musel prepustiť tretinu...

Neuveriteľné: Telefón za 15 000 € nikto nechcel, výrobca musel prepustiť tretinu zamestnancov

20
Solarin

V minulom roku uzrel svetlo sveta relatívne unikátny smartfón s názvom Solarin, ktorý bol poriadne drahý a ponúkal vyššiu ochranu súkromia. Stojí za ním spoločnosť Sirin Labs a prečítať si o ňom môžete v našom vlaňajšom článku.

Výrobca minulý rok o tomto smartfóne napríklad tvrdil, že je vybavený tou najpokročilejšou technológiou pre ochranu súkromia, aká bola v tedy na svete dostupná. Výrobca Sirin Labs ďalej avizoval, že je smartfón šifrovaný na „armádnej“ úrovni, pričom bolo toto šifrovanie integrované aj priamo do hardvéru. Zariadenie bolo obohatené o drahé kovy a luxusné materiály.

V tej dobe nebolo celkom jasné, či je na trhu pre takéto zariadenie miesto. Predsa len, extrémne drahým smartfónom kraľuje Vertu. Mimochodom, Vertu v roku 2015 predalo 450 000 smartfónov s priemernou cenou 5 600 eur za jeden kus.

S odstupom času sa zdá, že pre smartfón Solarino naozaj nebolo na trhu miesto. A nemusel byť pritom iba obeťou vlastnej vysokej ceny. Smartfón bol v roku 2016 predstavený s trochu zastaralým čipsetom Snapdragon 810 a staršou verziou OS Android Lollipop. Okrem toto zariadenie sprevádzali rôzne hardvérové problémy.

Solarin

Funkcionalitu vysokej ochrany súkromia zároveň ponúkali aj iné smartfóny. Spomenieme napríklad zariadenie Blackphone 2 alebo model BlackBerry DTEK50, ktorý bol v minulom roku označovaný za najbezpečnejší Android smartfón vôbec. 

Spoločnosť Sirin Labs prepustila 30 zamestnancov z 90-členného tímu odborníkov. Zároveň prízvukuje, že bude ešte jeden rok smartfón vyrábať a stále bude zabezpečovať podporu pre jeho súčasných majiteľov.

Sirin Labs sa zároveň vývoja smartfónov nevzdáva. V blízkej dobe plánuje najať nových inžinierov, ktorí budú pracovať na nových budúcich zariadeniach výrobcu. Tie sa však majú uberať iným smerom, ako Solarin. Viac detailov momentálne známych nieje.