Úvod Zariadenia Do telefónov mieria šialené procesory: 12 jadier a 7nm výrobný proces!

Do telefónov mieria šialené procesory: 12 jadier a 7nm výrobný proces!

1

Zdá sa vám že štyri či osem jadier v telefónoch je príliš veľa? Tak to sa poriadne usaďte, pretože výrobcovia čipov už teraz testujú oveľa šialenejšie konfigurácie.

Zdroj, ktorý má blízko k taiwanskému výrobcovi čipov, TSMC, tvrdí, že už čoskoro začnú s výrobou 12-jadrových procesorov vyrobených ultramoderným 7 nm výrobným procesom. Pre koho budú tieto čipy určené? Verte či nie, pre MediaTek.

Čo sa šialeného počtu jadier týka, MediaTek už teraz predáva čipy s desiatimi jadrami, 12 jadier je pre nich logický krok vpred. Na druhú stranu, dnešným smartfónom hravo vystačia aj štvorjadrové kúsky, ako napríklad Snapdragon 821 od Qualcommu. MediaTek sa však na rozdiel od Qualcommu či Apple vydal opačným smerom. Namiesto veľkého výkonu v štyroch jadrách sa rozhodol, že ho rozdelí do dvanástich kúskov, ktoré ešte rozdelí podľa toho, či sa majú starať o náročné aplikácie, alebo len o ľahšie procesy.

7nm procesor aj z dieľne Samsungu

Oba výrobcovia čipov, TSMC aj Samsung majú naplánovanú výrobu 7 nm čipov na začiatok roka 2018 čo znamená, že aj nové 12-jadrové monštrum od MediaTeku bude s najväčšom pravdepodobnosťou predstavené až v prvej polovici 2018. Zároveň to znamená, že Galaxy S9 od Samsungu pravdepodobne taktiež ponúkne čipset vyrobený 7 nm procesom.

MediaTek a TSMC aktuálne spolupracujú pri výrobe Helio X30, čipsetu vyrábaným 10nm procesom. Určený je pre high-end zariadenia za „ľudovú cenu,“ ktoré sú v Číne, no aj na Slovensku extrémne populárne.