Úvod Výrobcovia Google Google sľubuje rýchlejšie aktualizácie pre všetky smartfóny s OS Android

Google sľubuje rýchlejšie aktualizácie pre všetky smartfóny s OS Android

14
Spoločnosti Google sa za posledné roky nepodarilo vyriešiť jeden zo zásadných problémov zariadení s operačným systémom Android. Aktualizácie nie sú stále dostatočne rýchle a ani pravidelné. 

Faktom je, že v minulom roku neobdržala bezpečnostné aktualizácie polovica zo všetkých aktívnych zariadení s OS Android. Spolu ich je viac ako 1,4 miliardy. Google to tento rok plánuje zmeniť, alebo teda skôr zmierniť.

Google chce tento rok užšie spolupracovať s výrobcami smartfónov a s operátormi. Pri aktualizáciách majú navrch majitelia smartfónov Google Pixel a Nexus. Po zverejnení novej verzie softvéru alebo bezpečnostnej záplaty dostanú tieto zariadenia aktualizáciu prakticky okamžite.

Vlastníci smartfónov s logom výrobcov Samsung, LG, HTC a mnohých ďalších, musia čakať. Výrobcovia aj operátori majú vlastné, často rozdielne spôsoby, ktorými nové verzie softvéru testujú, schvaľujú a následne uvoľňujú na stiahnutie. Podstatou problému sú hlavne bezpečnostné aktualizácie.

Vyššie verzie softvéru sa zase neprodukujú tak často a ich doručenie predsa len nemusí prebehnúť zo dňa na deň (aj keď by to bolo najlepšie). Efektivita bezpečnostných aktualizácií je podmienená rýchlym a funkčným doručením. Kybernetické hrozby, nové druhy malvéru a iného škodlivého softvéru vznikajú veľmi často, prakticky každý deň.

Existencia novej bezpečnostnej aktualizácie, ktorá ich eliminuje, je vám na nič, pokiaľ update aj promptne neobdržíte. Google chce stiahnuť čakacie doby z niekoľkých týždňov na niekoľko dní. Okrem toho bojuje aj so škodlivými aplikáciami v obchode Play.

Lepší systém identifikácie a skenovania obsahu znížil počet inštalácií aplikácií, ktoré sa nám nejakým spôsobom snažili odcudziť osobné údaje, až o 73,4 percenta (aktuálne 0,0018 percent inštalácií). Približne o polovicu klesol počet inštalácií trójskych koňov (aktuálne 0,016 percenta inštalácií) a o tretinu poklesli nástroje, ktoré sa snažili neoprávnene vniknúť do operačného systému smartfónu (aktuálne 0,003 percenta inštalácií). Ide pritom o porovnanie s rokom 2015.

Či ste spokojní s rýchlosťou doručovania aktualizácií sa snáď ani nemusíme pýtať. Teda pokiaľ nevlastníte Google Pixel alebo jednu z posledných generácií Nexusov.