Nová štúdia poukazuje na riziko, ktorému vystavujeme seba alebo svoje deti vtedy, ak nadmerne trávime čas pred obrazovkami. Či už je to pozeranie TV, používanie počítača či hranie konzolových hier. Riziko stúpa ako pri dospelých, tak aj pri deťoch.

S tvrdením prišli výskumníci z Veľkej Británie, ktorí zanalyzovali dáta zozbieraných z 4 500 detí, ktoré pred obrazovkami trávili viac času, než by bolo bežné. U takýchto detí stúplo riziko prejavenia sa diabetes mellitus typy 2. Telá detí neboli tak efektívne pri spracovaní cukru. Vykazovali totiž rezistenciu na inzulín – počiatok cukrovky.

Ďalším dôkazom je štúdia publikovaná v žurnále Archives of Disease in Childhood. Podľa informácií z roku 2015, ktoré sa zaoberali deťmi v USA, mali neplnoletí vo veku od 13 do 18 rokov pred obrazovkami v priemere tráviť až 9 hodín. Deti vo veku 8 do 12 rokov až 6 hodín.

Deti, ktoré pred obrazovkami trávili viac ako 3 hodiny denne vykazovali vyššiu rezistenciu na inzulín

„Vyzerá to tak, že sme stratili rovnováhu, ktorá je dôležitá pre zdravý život,“ hodnotí situáciu Mark Trembley, výskumník obezity u detí.

Až o 11 % vyššia rezistencia na inzulín

Štúdia, ktorá bola publikovaná len pred tromi dňami si na mušku zobrala 4 500 detí vo veku od 9 do 10 rokov z 200 základných škôl v Londýne, Birminghame a Leicestri. Deti, ktoré v dotazníku uviedli, že pred obrazovkami trávia viac ako 3 hodiny denne vykazovali o 11 % vyššiu rezistenciu na inzulín. Inzulínová rezistancia sa prejavuje nesprávnou reakciou svalov, tuku a buniek v pečeni na inzulín, hormónu, ktorý je regulátorom cukru v krvi. Ide o preukázaný rizikový faktor pri cukrovke 2. typu.

Ak teda vaše deti nemôžete dostať spred televízorov, počítačov alebo tabletov, spomeňte si na to, aké zdravotné riziká im hrozia. Hranie násilných hier z vášho dieťaťa síce nespraví psychopata, môže ho však poznačiť na celý život – zdravotne.