Moto M
© redakcia

Keď sme testovali Lenovo Moto G4 Plus, boli sme celkom nadšení z toho, čo môžeme za dané peniaze dostať. Smartfón bol ale zhotovený z plastu a za zrovna pekný sa označiť nedal.

Tieto nedostatky by mohol skvele kompenzovať Lenovo Moto M, ktorý už je vyhotovený z kovu, má precízne zbrúsené hrany, ktoré dostali leštenú povrchovú úpravu a svoje spraví tiež zlaté farebné prevedenie.

Lenovo Moto M je trochu menší ako G4 Plus, no na druhú stranu, o niečo viac váži. Bavíme sa ale o rozdieloch v jednotkách. V prvom rade nás zaujímalo, aký smartfón Moto M je a hlavne, či sa oplatí skočiť po ňom alebo po staršom Moto G4 Plus.

Slovo „staršom“ možno nie je ani tak namieste. Kým Moto G4 Plus si odbil premiéru v máji roku 2016, Moto M v novembri roku 2016. Polročný rozdiel nie je až taký badateľný a to isté sa týka aj ceny. Moto M je drahší len o pár eur. V tejto kategórii ale aj pár eur zaváži.

Moto M: Konštrukcia, dizajn

Ako sme spomínali vyššie, Moto M výrobca obliekol do kovu. Kovové je celé jednoliate telo, okrem segmentov pre príjem signálu. Tie špatia zadnú stranu dvoma horizontálnymi štíhlymi pásmi. Ide však len o kozmetický detail.

Vyššej úrovni pridávajú zbrúsené hrany, ktoré sú lesklé a k zlatému, inak trochu gýčovému farebnému prevedeniu sa skvele hodia. Zadná strana je takmer plochá, manipulačnému komfortu prispieva len mierne zaoblený profil zadnej strany.

Napriek kovovému a veľkému telu smartfón nie je príliš ťažký. Váhu by sme označili za zdravú. Horšie je na tom rozmer. 5,5-palcový displej sa nejaví ako obrovský, je však usadený v tele s výraznejšou bradou a čelom. Väčší rozmer bude robiť menším rukám problémy. V spodnej hrane nájdeme USB typ C konektor aj spolu s otvormi pre stereo reproduktory, využívajúcimi technológiu Dolby Atmos. 3,5 mm jack je prítomný, a to v hornej časti smartfónu.

Moto M
© redakcia

Výhrady by sme mali k tlačidlu vypnutia, ktoré sa nachádza na pravej strane hneď pod dvojicou ovládačov hlasitosti. Problém nám nerobilo umiestnenie. Tlačidlo je hmatateľné dobre a je poruke. Jeho odozva je však slabá. Niekedy sme smartfón pri nosení v ruke vypli a ani sme o tom nevedeli. Stačilo zavadiť o tlačidlo a chvíľku ho nechcene podržať. Snímač odtlačkov sa usídlil na zadnej strane. Preferujeme umiestnenie pod displejom, no napriek tomu sme ho neignorovali. Na naše prekvapenie pracoval veľmi spoľahlivo. Dokonca spoľahlivejšie ako pri podstatne drahšom Galaxy A5 (2017).

Konštrukcia
– Materiál: Kov
– Rozmery: 151,4 x 75,4 x 7,9 mm
– Váha: 163 gramov

Moto M znesie postriekanie vodou. O IP certifikácii slovo ale nepadá. V podstate to znamená jedno. Náhodná vlhkosť, napríklad lem mierne obliatie alebo prebehnutie cez dážď, by problémy robiť nemalo. Ak sa ale zariadenie poškodí tekutinou, uznanej reklamácie sa pravdepodobne nedočkáte. Čiže sa vode treba pre istotu vyhýbať.

Moto M
© redakcia

Chválime obsah balenia. K smartfónu sme dostali kryt z pevného plastu (nie to mäkké gumové čudo), ktorý dizajn príliš nenarúša. Je relatívne štíhly a priehľadný. Dokonca sa v balení nachádzala aj fólia na displej. Už od prvej chvíle tak máte smartfón chránený. Teda pokiaľ budete chcieť.

Moto M: Displej

Najbežnejšia uhlopriečka a najbežnejšie rozlíšenie s ňou spojené. IPS technológia predostiera verné farby, ktoré sú vizuálne príťažlivejšie až po zapnutí tzv. živého režimu v nastaveniach obrazovky. Pozorovacie uhly neruší žiadny farebný nádych, skreslenie alebo svetelná nestálosť.

Želali by sme si širšie limity prispôsobenia jasu. Maximálna hodnota jasu v momentálnom sychravom období neprekáža. Pri ostrom letnom slnku ale môže konzumovanie hlavne textového obsahu robiť problémy.

Moto M
© redakcia

To isté sa týka aj spodnej hranice jasu. Pri nočnom čítaní alebo surfovaní po internete by očiam aj citeľnejšie nižší jas oveľa viac prospel. Po zhasnutí displeja sme očakávali, že sa na obrazovke objavia informácie o upozorneniach, zostávajúcej kapacite batérie a čase v rámci funkcií Moto Display (obdoba Always On od Samsungu). Moto G4 Plus funkciou Moto Display disponoval a bola veľmi prínosná.

Displej

– Technológia: IPS LCD
– Rozlíšenie: 1920 x 1080 pixelov, 402 ppi
– Rozmer: 5,5 palca, pomer k telu 73.1%

Pri Moto M ju, žiaľ, nenájdete. Skúsili sme obchod Play a oficiálne aplikácie Motorola. Appky Moto, Moto Display a Moto Actions sa nám nainštalovať nepodarilo. Sú bezplatné, určené pre Moto smartfóny s novšími verziami OS, no napriek tomu sme nepochodili. Veľká škoda.

Moto M: Softvér a výkon

Keď už sme s aplikáciami začali, presunieme sa rovno k softvéru. Moto M určite zachraňuje implementácia čistej formy operačného systému Android vo verzii 6.0.1 Marshmallow. V Moto M nenájdete žiadny predinštalovaný balast. Zanedbateľnou výnimkou je len widget Moto hodín a aplikácia Dolby Atmos pre prispôsobenie zvuku. Ten spoznáte podľa väčšej hlasitosti. Kvalitatívny rozdiel sa prejaví až po zapojení lepších slúchadiel. Koncertnú sálu Bowers & Wilkins ale ani z ďaleka nečakajte.

Moto M

Áno, prostredie TouchWiz od Samsungu alebo EMUI od Huawei má niečo do seba. Pre mnohých sú vizuálne príťažlivejšie a ponúkajú funkcie, ktoré v čistom OS nenájdeme. Spomenieme napríklad sofistikované nástroje pre bezpečnosť a údržbu, či osobné prispôsobenia.

Čistý OS v Moto M je ale nesmierne svižný. Po obrazovkách lietate, ku každej položke sa dostanete veľmi rýchlo a problém nebudú robiť ani promptné aktualizácie. Update s OS Android Nougat sa pre tento model už pripravuje. Doraziť by mal v prvej polovici tohto roka.

Pri náročnejšom používaní sa miestami stalo, že smartfón vykonal vami zvolenú akciu s menším oneskorením, asi jednej – dvoch sekúnd. Nešlo o lagy alebo nestabilitu. Dialo sa tak len vo výnimočných prípadoch a pripisujeme to čipsetu. Helio P10 od MediaTeku je predsa len ekonomickejšie poňatý a so správnym dávkovaním výkonu pri náročnejších operáciach si môže dávať načas.

Parametre

– Čipset: Mediatek Helio P10
– CPU: octa-core, Cortex-A53, 2,95 GHz
– GPU: Mali-T860MP2
– Pamäte: 32 GB + 256 GB microSD, 3 GB RAM (testovaná verzia)
– OS: Android 6.0.1 Marshmallow

Čipset zvládol aj náročnejšie hry. Po dlhšom hraní ale bolo cítiť, že pracuje na výkonnostnej hrane. Pocítite to pri zvýšenej teplote zariadenia, ktorú inak celokovové telo odvádzalo veľmi dobre. Moto M vás nepopáli.

Oceňujeme vyššiu kapacitu operačnej pamäte RAM, ako aj interného úložiska. Multitasking je ukážkový a na pozadí dokáže udržať podstatné množstvo aplikácií, ku ktorým sa môžete okamžite vrátiť. 32 GB pamäť pre dáta je dostatočná a považujeme ju za štandard. 16 GB verzie pomaly mieria do zabudnutia. Ak by vám bolo málo, použiť môžete max. 256 GB pamäťovú microSD kartu. Chýbala nám NFC konektivita a naopak, potešili dva sloty pre SIM karty (nanoSIM + nanoSIM alebo nanoSIM + microSD).

Moto M: Fotoaparát

Parametre snímača vyzerajú na prvý pohľad lákavo. No pozor, nejde o ten istý foto senzor, ktorý nájdeme vo vyššie radenom Moto Z Play. Rozdiel je vo veľkosti pixelov. Fotoaparát Moto M má pixely veľké 1.0μm, zatiaľ čo Moto Z Play až 1.3μm.

Pri danom počte pixelov tieto hodnoty pocítite pri zhoršených svetelných podmienkach. Zrno, teda šum, je badateľný už pri jemnom šere. Pri skutočne zlých svetelných podmienkach, nehovoríme o tme, sa výraznejšiemu šumeniu vyhnete.

HDR režim mal pri snímaní čas. Upozornenie, aby sme pri fotografovaní držali smartfón stabilne, svietilo na displeji až príliš dlho. Keďže asi nemáte namiesto rúk statívy, snímanie kvalitné výsledky priniesť nemusí.

Moto M
© redakcia

Snímky sú mierne podexponované a nepočítajte s väčším dynamickým rozsahom. Detaily snímač zachytí obstojne a momentkám pomáha rýchle a spoľahlivo pracujúce PDAF zaostrovanie. Vyhľadávajte ale ideálne podmienky s dostatkom prirodzeného svetla. Sčasti si môžete pomôcť manuálnym nastavením hodnoty ISO či vyvážením bielej. Ide len o doplnkové funkcie a nie plnohodnotný manuálny režim, ktorý by obsahoval ďalšie nastavenia (uzávierka, ostrenie a pod). Dych nevyrazí ani 1080p video pri snímkovaní 30 fps. Záberom by pomohli výraznejšie farby.

Fotoaparáty

– Primárny: 16 Mpx, f/2.0, PDAF ostrenie, LED blesk, veľkosť pixelov 1,0 µm
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 8 Mpx, f/2.0, veľkosť pixelov 1,12 µm

8 Mpx selfie kamera má pixely väčšie ako primárny foto senzor (1,12 µm). Autoportréty zvláda veľmi dobre a vašej tvári pomôže softvérový make-up, ktorého intenzitu si viete prispôsobiť. Snímanie zase uľahčí ovládanie spúšte pomocou gesta alebo časovača. Celý segment s fotoaparátom a LED bleskom vyčnieva nad telo zariadenia, čo je na škodu. S nasadeným krytom ale segment pekne lícuje s jeho hrúbkou. Pár ukážkových fotografií vidíte v galérii nižšie.

IMG_20170214_095449
IMG_20170214_095646
IMG_20170214_125017
IMG_20170214_125046
IMG_20170216_173936
IMG_20170216_174010
IMG_20170216_174738
IMG_20170217_230414 (1)
IMG_20170217_230420
IMG_20170224_092133
IMG_20170224_095310

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Moto M: Výdrž

3050 mAh kapacita nevymeniteľnej batérie nevyzerá zle. Zato výdrž už vyzerá horšie. Pravdu povediac, čakali sme viac. Pri bežnom používaní prídete večer domov s ako takou zostatkovou kapacitou.

Ak dáte Moto M po výkonnostnej stránke na frak alebo budete cez leto používať maximálny jas displeja, na celodennú výdrž sa nespoliehajte. Na plnú kapacitu sa pri nabíjaní dostanete pod čas dvoch hodín. Po pol hodine nabíjania dokážete so smartfónom operovať slabšiu polovicu dňa. Za 30 minút nabíjačka (USB-C) dodá takmer 40 % kapacity.

Moto M
© redakcia

Moto M: Verdikt

Úprimne, trochu starší Moto G4 Plus sa nám používal lepšie. Áno, nie je taký pekný, nie je tak kvalitne vyhotovený a nemá ani USB typ C. Pri danej cenovej kategórii ale preferujeme používateľský komfort pred pozlátkom, akým Moto M bez okolkov je.

A vlastne, nekúpili by sme si ani Moto G4 Plus. Na náš trh určite čoskoro dorazí (koniec marca/začiatok apríla) nová generácia Moto G5 Plus (predstavená na MWC 2017), ktorá bude lepšia a cenovo nesmierne príťažlivá.

Moto M
© redakcia
Malo by ísť o predajný hit, ktorý podtrhne nekompromisný pomer výbavy voči cene. Moto G5 Plus samozrejme otestujeme tiež. Ak sa momentálne obzeráte po novom smartfóne v tejto cenovej hladine a padol vám do oka Moto M alebo Moto G4 Plus, ešte chvíľku počkajte. Za rovnaké alebo dokonca aj menšie peniaze môžete dostať viac. Maloobchodná odporúčaná cena pre Lenovo Moto M je 279 eur.