Úvod Zaujímavosti VIDEO: Google do služby Street View zosnímal kráter obrovskej sopky

VIDEO: Google do služby Street View zosnímal kráter obrovskej sopky

0
© Mashable via Google

Mapy spoločnosti Google nám umožňujú pozrieť sa prakticky na každý kus našej planéty Zem. Pridružená služba Google Street View navyše mapy obohacuje panoramatickým pohľadom na ulice miest, ale aj na unikátnejšie lokality.

Jedna z tých netradičnejších pribudla do služby Street View len nedávno. Z pohodlia domova a pomocou obrazovky smartfónu alebo počítača môžeme nazrieť do krátera obrovskej aktívnej sopky.

Kráter Marum sa nachádza v štáte Vanuatu na ostrove Ambrym, ktorý nájdeme v Tichomorí. Vanuatu je vlastne súostrovie tvorené 80-timi malými ostrovmi. Od pobrežia Austrálie je vzdialené viac ako 1600 kilometrov.

Dobrodruhovia Geoff Mackley a Chris Horsly navštívili oblasť aktívnej sopky v danej lokalite a Google im na plecia zavesil 360-stupňovú kameru (tit. foto). Snímanie ulíc prebieha z pohodlia klimatizovaného automobilu, no v drsnejších podmienkach je možné zaznamenávanie panoramatických záberov len takýmto spôsobom.

Street view

Jazero plné roztavenej lávy je veľké ako dve futbalové ihriská. Jeden z prieskumníkov mal pri jazere pocit, ako by sa pozeral na povrch rozpáleného slnka. Druhý člen tímu neskrýval nadšenie z nádhernej časti sveta. Ostrovný štát Vanuatu je domovom pre približne 7000 obyvateľov. V roku 2015 v tejto oblasti úradoval cyklón Pam, ktorý v nej spôsobil jednu z najhorších prírodných katastrof.

Úžasné zábery vám sprostredkujú videá nižšie a spomínanú vulkanickú oblasť nájdete v mapách Google v tomto odkaze.