Zdroj: The Verge
Google v utorok, 21. marca 2017, predstavil prvú verziu Android O určenú pre vývojárov (developer preview). Novinka prichádza s prísľubom opráv najväčších problémov, ako aj vylepšenou výdržou batérie či notifikácií. Oficiálny názov verzie zatiaľ predstavený nebol.

Ide už o druhý rok po sebe, keď Google v tichosti uvoľnil veľkú aktualizáciu svojho mobilného operačného systému bez akejkoľvek tlačovej konferencie. Android 7.0 Nougat taktiež začal svoju púť v marci 2016 ako Android N.

Podľa Google je Android O zameraný hlavne na vylepšenie výdrže batérie, a to pomocou prísnejšej kontroly toho, čo robia aplikácie v pozadí.

Google sa taktiež zameriava na vylepšenie Android notifikácií, niečoho o čo sa spoločnosť snaží už pár rokov. Android O bude schopný notifikácie zhlukovať do kanálov, „ktoré sú aplikáciami definované kategórie pre obsah notifikácií“.

„Kanály vývojárom umožňujú získať presnú kontrolu nad rôznymi typmi notifikácie – používatelia pritom môžu blokovať alebo meniť správanie každého jedného kanálu a nie notifikácií celej aplikácie“.

Okrem toho samozrejme pribudlo aj niekoľko menších funkcií, ako napríklad režim obraz v obraze (Picture-in-Picture) pre videá, podpora niekoľkých displejov pre spúšťanie aktivít na vzdialenej obrazovke, vylepšené ovládanie klávesnice a lepšia podpora slúchadiel s „vysoko kvalitnými Bluetooth audio kodekmi“.

Google okrem toho predstavil aj adaptívne ikonky, ktoré vývojári môžu na základe určitých kritérií (napríklad veľkosť zariadenia a displeja) využiť pre zobrazenie ikoniek rôznych tvarov.

Android O Developer Preview je dostupný pre Pixel, Pixel CL, Pixel C, Nexus 5X, Nexus 5X, Nexus 6P a Nexus Player.