Úvod Konkurencia Gigant LG žaluje výrobcu dostupných smartfónov. Má porušovať dôležité patenty

Gigant LG žaluje výrobcu dostupných smartfónov. Má porušovať dôležité patenty

0
LG Blu

Súdne spory o patenty sú v segmente smartfónov a ich výrobcov už akýmsi folklórom a niekoľkoročnou tradíciou. Videli sme súdne ťahanice veľkých hráčov, ale aj menej etablovaných výrobcov.

Najnovší spor sa týka oboch kategórií. LG totižto žaluje spoločnosť Blu, ktorá sa výrobou smartfónov zaoberá od roku 2009. Nejde pritom pôvodom o čínsku spoločnosť, ale priamo o americkú. Zariadenia s logom Blu odzrkadľujú hlavne príťažlivý pomer výbavy voči cene, vďaka čomu si získavajú čoraz väčšiu popularitu na trhu v USA.

Predstavitelia kórejského LG sa domnievajú, že Blu porušuje päť patentov, ktoré sa týkajú LTE konektivity. Gigant LG zároveň požiadal komisiu pre medzinárodný obchod o vydanie zákazu predaja smartfónov Blu na americkom území.

Jeden z vydarenejších smartfónov Blu, model Pure XR

LG tvrdí, že v minulom roku zaslala spoločnosti Blu celkovo štyri upozornenia, ktoré varovali pred porušovaním patentov. Žiadnu odpoveď LG nedostalo. V minulom roku sa do Blu pustilo dokonca aj BlackBerry. Podľa nich malo Blu pre zmenu porušovať až 12 patentov.

Zatiaľ nie je jasné, či spoločnosť Blu, ktorá vznikla, sídli a aj predáva v USA, skutočne používa nelicencované technológie. Súd môže vyhlásiť konečný verdikt pokojne až v druhej polovici roka 2018. Prípadný zákaz predaja a rozhodnutie súdu v prospech LG by mohol spoločnosť Blu položiť na kolená.