Úvod Zaujímavosti Tieto červené jahody v skutočnosti vôbec nie sú červené. Ako to, že...

Tieto červené jahody v skutočnosti vôbec nie sú červené. Ako to, že ich tak vidíme?

13

Odkedy sa internetový svet nevedel dohodnúť na farbe špeciálnych šiat prešli už dva roky. Ľudia sa hádali, pretože niekto ich videl ako bielo-zlaté, iní zas ako modro-čierne. Na internet sa opäť dostala fotografia, ktorá opäť mýli tisícky ľudí. O čo ide teraz? Pozrite sa.

Túto fotku vytvoril Akiyoshi Kitaoka, profesor psychológie na japonskej univerzite Ritsumeikan, ktorá sa špecializuje na vytváranie optických ilúzii (len si pozrite jeho Twitter). Čo je také zvláštne na fotke týchto jahôd? Nie je v nich ani jeden pixel (časť obrazu), ktorý by bol červený, ľudia im však jasne priraďujú červenú farbu.

Prirodzene, niektorí ľudia tomuto javu nechceli uveriť, tak Carson Mell otvoril Photoshop a na farby sa pozrel zblízka. Keď vybral tie, ktoré sa nám javia najviac červené a dal ich na biele pozadie, dostal sivú a sivo-zelenú.

Ani jedna farba upraveného obrázku nie je červená

O čo teda ide? „Predstavte si, že vyjdete von pod modrú oblohu. Táto modrosť z oblohy v určitej miere svojou farbou kontaminuje všetko, čo vidíte. Aj napríklad červené jablko. Teraz toto jablko zoberiete dovnútra, kde naňho bude svietiť umelé osvetlenie. Stále však bude rovnako červené.

Pre ľudí by bolo obrovskou nevýhodou vidieť objekty okolo nich v iných farbách pod iným svetlom. Len si to predstavte, zrelý banán by bol pri východe slnka žltý, na obed pri zamračenej oblohe zelený.

„Váš mozog si pri fotografii vyššie povedal ‘zdroj svetla, ktorý svieti na jahody má v sebe komponent modrej farby. Tak túto modrú farbu okamžite odstránim z každého pixelu.’ Keď si teda zoberiete vyššie spomínané sivé odtiene a odstránite z nich modrú farbu, ktorá je tam navyše, získate červenú,“ hovorí Bevin Conway, expert na vizuálne vnímanie.

Conway tvrdí, že tejto optickej ilúzii pomáha aj fakt, že jahody jednoducho poznáme a vieme, ako by mali vyzerať. Naše mozgy si veľmi silno spájajú jahody s červenou farbou a preto v obrázku hľadá práve túto farbu.