O tom, že už čoskoro uvidíme Xiaomi Mi 5C už vieme niekoľko týždňov. Vieme dokonca aj o tom, že v ňom nenájdete procesor od Qualcommu, ani MediaTeku a dokonca ani od Samsungu (Exynos). Nie nie. Namiesto toho v ňom nájdete vlastnoručne navrhnutý procesor s označením Pinecone.

Presnejšie ide o procesor s jadrami Cortex-A53 v osemjadrovej konfigurácii s výkonom podobným Snapdragon 808.

Ak si myslíte, že to pre rok 2017 jednoducho nestačí, tak počkajte. Xiaomi Mi 5C bude podstatne lacnejšia verzia klasickej Mi 5. Okrem toho, Xiaomi vďaka vlastným procesorom získava akúsi nezávislosť na už tak dosť prepchatom trhu s procesormi. Veď sa pozrite na situáciu, ktorá vznikla okolo Snapdragon 835. Po tom, ako Samsung vykúpil všetky prvotné dodávky už pre ďalších výrobcov neostali žiadne ďalšie.

Xiaomi takto láka na svoj nový procesor

Tak či onak, Xiaomi má v rukáve dva modely svojho Pinecone čipsetu. Prvý má označenie V670, teda ten, ktorý bude poháňať aj Xiaomi Mi 5C. V jeho výbave sa okrem jadier Cortex-A53 nachádza aj grafický čip Mali-T860 MP4 s taktom 800 MHz. Model V670 je vyrobený 28 nm výrobným procesom.

10nm a poriadny výkon

Podstatne zaujímavejším je model V970, ktorý má prísť koncom roka, presnejšie v štvrtom štvrťroku (Q4). Založený je na štyroch jadrách Cortex-A73štyroch jadrách Cortex-A53. Procesor má minimálny takt 2.0 GHz a maximálny až 2.7 GHz. Jeho výbavu zakončuje výkonný grafický čip Mali G71 MP12 s taktom 900 Mhz.

Zdroj okrem toho tvrdí, že model V970 je vyrobený rovnakým 10 nm FinFET procesom, ako Snapdragon 835. Už teraz sa tešíme. Je totiž dosť možné, že sa objaví v Xiaomi Mi 6s alebo Xiaomi Mi Note 3.