Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi tento mesiac predstaví vlastný čipset s označením „Pinecone“

Xiaomi tento mesiac predstaví vlastný čipset s označením „Pinecone“

0

Procesorové sady z dielní výrobcov Qualcomm, MediaTek, Samsung či Huawei čoskoro doplní nový kus kremíka, ktorý vyprodukuje čínske Apple, spoločnosť Xiaomi. 

V útrobách smartfónov najčastejšie vidíme čipsety Qualcomm Snapdragon alebo tie od MediaTek-u (Helio P10, Helio X20 a pod.). Svoje vlastné sady si vyrába aj Samsung (Exynos) a už dávnejšie ho nasledoval Huawei s ich čipsetmi Kirin.

O vlastnom čipsete spoločnosti Xiaomi sa hovorilo už dlhšie, no dnes dostal reálnejšie kontúry. Čínske sociálne siete prezradili, že čipset Xiaomi Pinecone (z angl. šiška) bude predstavený 28. februára 2017. Tvorba vlastných procesorových sád prináša výrobcom niekoľko podstatných výhod.

V prvom rade ušetria nemalé peniaze a čipset si vytvoria presne podľa vlastných predstáv a potrieb. Tieto výhody sa budú určite týkať aj „kremíku“ Xiaomi Pinecone, no otázna je zatiaľ jeho kvalita a výkon. Predsa len, spoločnosti ako Qualcomm a MediaTek majú podstatne viac skúseností s vývojom a výrobou čipsetov pre mobilné zariadenia.

Prvý smartfón

Predpokladáme, že Xiaomi svoj prvý vlastný procesor nepredstaví len ako samostatný komponent. Jeho potencionálne kvality spojí aj s novým smartfónom, ktorým by mal byť model Xiaomi Mi 5c.

čipset

Jeho devízou by mala byť cena, ktorá ani zďaleka neprestrelí hranicu 200 eur. Okrem toho sa bude chváliť 3 GB kapacitou operačnej pamäte RAM alebo najnovším OS Android vo verzii 7.1.1 Nougat. Samotný procesor by mal mať osem jadier.