Úvod Zaujímavosti VIDEO: Intel Core i7-7700K sa pomocou tekutého hélia podarilo pretaktovať na 7.3...

VIDEO: Intel Core i7-7700K sa pomocou tekutého hélia podarilo pretaktovať na 7.3 GHz

2
Ak sa vás zaujímajú počítačové komponenty, špecifickejšie procesory a schopnosť pretaktovať ich, zbystrite svoju pozornosť. Nadšencom sa počas udalosti Absolute Zero usporiadanou spoločnosťou Asus podaril husársky kúsok.

Na tejto skutočne unikátnu udalosti sa zišli najlepší pretaktovávači (z angl. overclockers), ktorí sú schopní za pomoci chladenia pomocou tekutého dusíka skutočne ohromných čísel.

Uchádzači o nový rekord sa okrem tekutého dusíka radi obracajú na ešte exotickejší prvok – tekuté hélium. Je podstatne drahší, no taktiež chladnejší. Dosahuje totiž teploty len -269 °C, čo je približne o 70 °C menej než tekutý dusík.

Ak vás to zaujíma, odporúčame pozrieť si 15-minútové video nižšie, kde uvidíte, koľko detailov je nutných dodržať, aby bol takto extrémny takt vôbec možný. Zaujímavá časť videa začína na 5 minútach a 10 sekundách.

Tak či onak, celková pointa videa je tá, že sa procesor Core i7-7700K podarilo pretaktovať na 7 328 MHz pomocou tekutého hélia, ktorého cena je 4 000 € za 100 litrov.