Úvod Elektromobilita Tesla Model S P100D zrýchľuje lepšie ako Ferrari LaFerrari. Stačila ďalšia softvérová...

Tesla Model S P100D zrýchľuje lepšie ako Ferrari LaFerrari. Stačila ďalšia softvérová aktualizácia

5
Jeremy Clarkson a jeho tvár pri zrýchlení otvoreného automobilu BAC Mono G Force z 0 na 100 za 2,8 sekundy. © TG YouTube

Po predstavení modelov Tesla so 100 kWh akumulátorom okamžite všetkých zaujímalo, ako zrýchľujú. V takzvanom absurdnom režime to elektromobil Model S vytiahol na približnú stovku za 2,5 sekundy. 

Veľmi pôsobivý údaj nebol konečný. Elon Musk v priebehu novembra 2016 informoval, že Tesla Model S aj Tesla Model X so 100 kWh batériou obdržia softvérovú aktualizáciu, ktorá ich zrýchlenie ešte zlepší. Z 0 na 60 míľ, teda na 96,6 kilometrov za hodinu, dokázal Tesla Model S akcelerovať za 2,4 sekundy.

Ani touto softvérovou aktualizáciou to neskončilo. Minulý mesiac Elon Musk opäť informoval o novej aktualizácii. Čerstvý update mal vylepšiť absurdný jazdný režim tak, že vodičom so slabším žalúdkom môže prísť nevoľno. Elon deklaroval zrýchlenie 2,34 sekundy z 0 na 96,6 km/h. Aktualizácia je už pre vybrané modely vozidiel dostupná a experti serveru Motor Trend sa ju rozhodli overiť v praxi.

Test

Pri testovaní výkonu a zrýchlenia dospeli k znepokojivému výsledku. To, čo uviedol Elon, nebola až tak pravda. Podľa ich meraní dokázal Tesla Model S P100D zrýchliť z 0 na 60 míľ za hodinu (96,6 km/h) iba za neuveriteľné 2,28 sekundy, presnejšie za 2.275507139 sekundy. Tesla tak tromfla napríklad Porsche 911 Turbo S (2,5 sekundy) alebo exkluzívne Ferrari LaFerrari (2,4 sekundy).

Motor Trend za svoju históriu ešte netestoval komerčný automobil, ktorý by dosiahol čas zrýchlenia menší ako 2,3 sekundy. Tesla Model S v najvyššej konfigurácii P100D (P – performace, 100 – kapacita batérie v kWh, D – duálny motor) a v najvyššej výbave stojí až 138 200 €. Nejde teda o lacnú záležitosť. Odveziete ale päť ľudí a máte dva batožinové priestory. To sa o Ferrari LaFerrari s cenou približne 1,6 milióna eur povedať nedá.

Pochopiteľne ide o úplne inú kategóriu vozidla s odlišnou cieľovou skupinou, čiže úplné porovnávanie nie je na mieste. Zrýchlenie je ale zrýchlenie a to v spomínanej Tesle bude lámať chrbtice. Už teraz sa tešíme na prvé video z ostrej jazdy. Zatiaľ nám musí stačiť graf ukazujúci krivku zrýchlenia v porovnaní s Porsche 911 Turbo S (zelená) a Ferrari LaFerrari (červená).

Model S
© Motor Trend

K TÉME: Pozrite si cenu elektromobilu Tesla pre EU v základnej a v plnej výbave