Úvod Elektromobilita Tesla Toľkoto pre EU trh stojí Tesla v základnej a najvyššej konfigurácii

Toľkoto pre EU trh stojí Tesla v základnej a najvyššej konfigurácii

38

Predstava vlastnenia elektromobilu je pre mnohá azda najlákavejšia spomedzi všetkých iných vozidiel. Predsa len, kto sa už previezol v Tesle určite vie, ako futuristicky sa vtedy cítil. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ide o jedného z najzaujímavejších výrobcov vozidiel na svete. Pridajte si k tomu pokrokovú technológiu autopilota, maximálnu bezpečnosť a krásny dizajn a vznikne vám spojenie, ktorému mnohí nemôžu odolať.

Koľko však stojí takéto „vozítko“ u nás, v Európe? Zistíme to vďaka konfigurátoru na len nedávno odkúpenej doméne Tesla.com, ktorú sa spoločnosť snažila získať posledných 10 rokov. Predtým, ako začneme len pripomenieme, že do finálnej ceny nepripočítavame registračné poplatky ani prípadnú daň či iné „papierovačky“, ako ani rôzne bonusy na kúpu elektromobilu. Pôjde teda o cenu auta tak, ako ho nacenila Tesla.

Základná vs plná výbava

Ako príklad si zoberieme novší z modelov, teda Model X so zaujímavými dverami falcon wings, teda sokolími krídlami. Konfigurátor nám pri prvotnom spustení ponúka až na mierne drahší interiér ponúka auto v úplne základnej verzii. To teda znamená, že sa pozeráme na model s označením 75D. V jeho útrobách sa teda skrýva 75 kWh batéria. Cena takéhoto auta je 83 100 EUR.

Čo sa však stane, ak ho začneme vylepšovať až nakoniec dostaneme Teslu v plnej výbave? Ako prvé si zvolíme dizajn. Nudne čiernu za príplatok 1 400 € vystrieda prémiovejšia červená. Zmeníme aj disky, podľa chuti na Silver Turbine alebo Black Onyx. K cene teda pripočítajme ďalších 5 100 €. Nudný interiér vymeníme za Teslou odporúčaný biely, ktorý stojí ďalších 3 000 €.

Tesla za príplatok 3 000 € odporúča biely interiér odolný voči škvrnám

Elektromotor a batéria – to najdrahšie

No a teraz na to najdrahšie, teda na elektromotor, resp. batérie, ktoré ho poháňajú. Z modelu 75D razom spravíme P100D s podčiarknutým názvom. P v názve, ako by ste už čakali, naznačuje verziu Performance, písmeno D zas značí duálny motor. Samotné podčiarknutie symbolizuje povolený režim Ludicrous so zrýchlením z 0 na 100 za 3,1 sekundy.

Po tejto zmene nám cena z aktuálnych 92 600 € vyskočila na 138 200 €. Slušné! Poďme ale ďalej. Odviezť len 5 ľudí je predsa nuda, Tesla Model X ich odviezť umožňuje7. Stačí si priplatiť 3 600 €.

Autopilot, senzory a filtre častíc

Čo by to bola Tesla, ak by neponúkala rozšíreného autopilota so všetkými senzormi. To isté platí aj o plnej autonómnej jazde. Tieto dve možnosti stoja 4 600, resp. 3 700 €. Zvolíme si prirodzene aj prémiový balíček, ktorý obsahuje automatické otváranie predných dverí, keď auto deteguje váš príchod, kožené všetko, LED osvetlenie interiéru, filtre pre čistenie vzduchu, ktorý prúdi dovnútra vozidla a veľa ďalšieho. Tento balíček stojí 4 100 €.

Za 900 € získame všetky vyhrievané sedadlá, vyhrievaný volantvyhrievané stierače. Ďalších 2 300 € poputuje na najkvalitnejší zvuk, aký Tesla ponúka, a teda lepší zosilňovač, subwoofer a 16 precízne nastavených reproduktorov. Celkovo tak v tomto balíčku nájdete 17 reproduktorov s neodýmiovými magnetmi.

Ak by ste si so sebou chceli zobrať, povedzme, vašu mini loďku na príjemný splav po Dunaji, budete ju musieť nejak odtiahnuť. Ťažné zariadenie stojí ďalších 700 €.

Nakoniec, za 1 400 € získate nabíjačku, ktorá namiesto 48 km za hodinu pri nabíjaní doma získate dojazd až 72 km. No a finálna cena? Slušných 158 600 €. Teraz už len musíte počkať do mája, kým vám Tesla váš vysnívaný elektromobil vyrobí. Ak si myslíte, že vám ho aj doručia, mýlite sa. Zájsť si preň budete musieť sami, a to rovno do Holandska.

Príde oveľa lacnejší model

Tesla teda rozhodne zatiaľ nie je cenovo dostupný elektromobil, ktorý by si mohol dovoliť bežný človek zo Slovenska. To by sa však mohlo zmeniť už s príchodom Tesla Model 3, elektromobilom, ktorého cena má štartovať na približne 30 000 €.