Úvod Operátori Špecifikácia 5G sietí predstavená! 20Gbps download, 1ms latencia a 1 milión zariadení...

Špecifikácia 5G sietí predstavená! 20Gbps download, 1ms latencia a 1 milión zariadení na km2

Mobilná 5G špecifikácia má byť sfinalizovaná v novembri, potom začne výroba samotných zariadení.

0

Minimálna kapacita jedného 5G vysielača musí byť najmenej 20 Gbps, rozhodla medzinárodná telekomunikačná únia (ITU). Pre porovnanie, v prípade LTE ide o minimálnu rýchlosť sťahovania 1 Gbps. Nadchádzajúci 5G štandard musí okrem toho podporovať najmenej 1 milión pripojených zariadení na kilometer štvorcový.

Tieto požiadavky vychádzajú zo správy ITU týkajúcej sa technických špecifikácií pre IMT-2020, inými slovami 5G, ktorá bola publikovaná ešte vo štvrtok. Dokument je zatiaľ v štádiu návrhu, nepredpokladá sa však, že by sa mal príliš zmeniť. Nižšie nájdete pár zaujímavostí.

Rýchlosť

Najnižšia podporovaná rýchlosť pre sťahovanie bola stanovená na 20 Gbps, najnižšia rýchlosť nahrávania dát zas na 10 Gbps. Ide o minimálnu rýchlosť, ktorú musí podporovať každý 5G vysielač.

Mobilita

Podobne, ako pri LTE a LTE-Advanced budú musieť 5G vysielače podporovať pripojenie z prostriedkov, ktoré sa hýbu, ako napríklad z vlakov a to aj pri rýchlosti do 500 km/h.

Reálna rýchlosť 5G pre bežného používateľa

Nakoniec tu máme rýchlosť v reálnom svete, teda rýchlosť, ktorú si bude môcť užiť aj bežný používateľ. Zaujímavé je, že špecifikovaná rýchlosť pre používateľov je „len“ 100 Mbps pri sťahovaní a 50 Mbps pri uploadovaní. Možno si hovoríte, že niečo podobné je dostupné už aj dnes a máte pravdu. Pri 5G však pôjde o minimum, ktoré by ste mali dostať pri preťaženej alebo nepreťaženej sieti.

Okrem toho, jednotlivé packety by sa do vysielača mali dostať s oneskorením (latenciou) maximálne 1 milisekundy. Presun medzi jednotlivými vysielačmi má mať latenciu 0 milisekúnd a má teda byť okamžitý.

Ďalším krokom pre 5G bude sfinalizovanie štandardu a začiatok vývoja hardvérových súčiastok, ktoré nám takúto technológiu sprístupnia. Ďalšími otázkami sú samozrejme frekvencie. V ideálnom prípade by každý operátor mal disponovať 100 MHz blokmi, ktoré sú však pod 2.5 GHz takmer nedostupné, naopak, nad 6 GHz ich je dostupných veľa.