Úvod Výrobcovia Sony Novinky Sony Xperia XZ Premium a Sony Xperia XZs. Čím sa líšia?

Novinky Sony Xperia XZ Premium a Sony Xperia XZs. Čím sa líšia?

5
xperia xz
Sony Xperia XZ

Spoločnosť Sony Mobile predstavila na podujatí MWC 2017 hneď niekoľko noviniek, z ktorých asi najviac zaujala nekompromisná vlajková loď, smartfón Xperia XZ Premium

Okrem tohto smartfónu sme videli aj predstavenie dvojice zástupcov strednej triedy, pokrokového smart projektora či modelu Xperia XZs. Posledný menovaný má s vlajkovou loďou mnoho spoločného, ale aj pár rozdielnych vlastností, o ktorých by ste mali vedieť.

Začneme displejom. Prémiový model disponuje 5,5-palcovým zobrazovacím panelom so 4K rozlíšením a podporou pre HDR obsah. Tento displej sa dá označiť za vrcholový, keďže podobné rozlíšenie (aj s HDR) neponúka žiaden výrobca.

Model Xperia XZs dostal do výbavy menší, 5,2-palcový displej. Jeho rozlíšenie je FHD 1080p. Rozdiel je teda citeľný, no napriek tomu je tento zobrazovací panel stále veľmi kvalitný a pre používanie ako stvorený.

Z ľava XZ Premium: 156 x 77 x 7,9 mm / 195 gramov. XZs: 146 x 72 x 8,1 mm / 161 gramov

Výkon

Ďalší rozdiel nájdeme pod kapotou. Xperia XZ Premium je prvý komerčný smartfón poháňaný čipsetom Snapdragon 835 (GPU Adreno 540). O výkon menšieho modelu sa stará čipset Snapdragon 820, ktorým bola vybavená minuloročná vlajková loď.

Foto

Pozor, prekvapením je fotoaparát, resp. kamera. Obe zariadenia pracujú s rovnakým snímačom. Čiže rozlíšenie 19 Mpx, hybridné zaostrovanie (0,03 sek.), 1/2.3″ senzor, 5-osová stabilizácia SteadyShot a samozrejme slow-mo videá pri HD 720p rozlíšení a ultimátnom snímkovaní 960 FPS. To isté platí aj pri prednej selfie jednotke. 13 Mpx, clona f/2.0, 1/3″ senzor, veľkosť pixelov 1.12µm, FHD 1080p video.

Xperia XZ

Batéria

Prémiovú verziu drží pri živote 3230 mAh batéria, zatiaľ čo jej menší variant 2900 mAh akumulátor. Treba brať na vedomie, že väčšia kapacita automaticky neznamená dlhšiu výdrž na jedno nabitie. 4K displej si vypýta svoju energetickú daň, rovnako tak výkonný čipset, ak mu budete dávať na frak. V prvom prípade budete nabíjať cez USB typ C, v prípade druhom cez microUSB taktiež cez USB typ C.

Kapacity

Oba modely majú 4 GB kapacitu operačnej pamäte RAM a oba majú aj 64 GB úložiská. Menší model bude k dispozícii aj s 32 GB internou pamäťou, no stále so 4 GB RAM-kou. Rovnaký je aj microSD slot, ktorý pojme 256 GB médium.

Rozdiel je v rýchlosti sťahovania dát. Xperia XZ Premium dokáže vďaka LTE modemu kategórie 16 sťahovať dáta až 1 Gb/s rýchlosťou. Tento aspekt by sme pokojne, aspoň pre tento rok, prehliadli. V prvom rade potrebujete sieť, ktorá vám to umožní. Takéto siete nájdete na niektorých miestach v USA a v Austrálii, kde ich prevádzkuje operátor Telstra. Daná rýchlosť je vám pri súčasných obmedzených dátových balíčkoch operátorov (česť výnimkám) aj tak nanič.

Dizajn

Xperia XZ Premium je hodná prémiového označenia aj po konštrukčnej a vizuálnej stránke. Typický hranatý tvar dopĺňa sklo po oboch stranách, ktoré je zapustené do pevnej kovovej konštrukcie. Reflexná, resp. zrkadlová povrchová úprava tiež stojí za pohľad. Menšia Xperia XZs síce nemá lesklú povrchovú úpravu ani sklo na zadnej strane (kov), stále však ide o veľmi kvalitne vyhotovený smartfón v tradičnom Xperia dizajne. Obe zariadenia zdieľajú tiež odolnosť voči vode a prachu v rámci krytia IP 68.

Výber

Je jasné, že Xperia XZs bude lacnejšia, ako Xperia XZ Premium. Pokiaľ hľadáte špičkový fotoaparát, stačí vám FHD 1080p rozlíšenie displeja a preferujete menší rozmer, Xperia XZs je lepším riešením.

Naopak, ak pátrate po technologickom vrchole, ktorý je navyše spojený s luxusným vzhľadom, Xperia XZ Premium kritériá spĺňa.