Úvod Zaujímavosti Vodeodolné smartfóny, tablety a hodinky. Čo presne vyjadruje IP odolnosť?

Vodeodolné smartfóny, tablety a hodinky. Čo presne vyjadruje IP odolnosť?

1

Pred pár rokmi sme na trhu veľa vodeodolných smartfónov alebo tabletov nevideli. Ak by sme si mali na také hneď spomenúť, na um nám prídu Xperia zariadenia s typickými krytkami konektorov, ktoré sa po čase intenzívneho používania mohli odtrhnúť (česť výnimkám).

Súčasnosť je iná. Nároky používateľov stúpajú a konkurencia medzi výrobcami smartfónov je ďaleko väčšia a kvalitnejšia. Odlíšiť svoj produkt od ostatných a vybaviť ho niečím, čo priláka záujemcov, nie je jednoduché.

Odolnosť voči vode bola medzi používateľmi veľmi žiadaná a dnes ňou disponuje slušné množstvo smartfónov naprieč rôznymi kategóriami. Nie je to teda len výsada high-end modelov. Proti vode je odolný napríklad aj základný model Samsung Galaxy A3 pre rok 2017.

Pri smartfónoch, ktoré sú odolné voči vode a prachu, sa skloňuje pojem IP certifikácie, resp. štandardu či hodnotenia.

IP – ingress protection, krytie 

IP kód vypovedá o odolnosti elektrického zariadenia proti vniknutiu cudzích telies a kvapalín (európska norma EN 60529). Číslo je dvojciferné. Prvé udáva úroveň odolnosti voči cudzím pevným telesám (často spomínaný prach alebo piesok) a druhé číslo hovorí o úrovni odolnosti voči kvapalinám. Maximálny stupeň ochrany, ktorý môžeme pri štandarde IP docieliť, je IP 68. Prehľad o jednotlivých odolnostiach vidíte v tabuľke nižšie.

[table id=67 /]

Je IP ochrana dôležitá?

IP ochrana je určite dôležitá a je namieste vyberať si zariadenie aj podľa nej. Prach, voda, zlodeji a tvrdé pády patria medzi najväčších nepriateľov elektrických prístrojov. Pri smartfónoch to platí dvojnásobne.

Nosíme ich neustále so sebou, každý deň ich berieme do ruky niekoľko desiatok krát, pričom sa mnohí nemajú problém dostať aj k manipulačnej stovke odblokovaných obrazoviek za deň.

Pri páde smartfónu na zem pomôže napríklad odolná vrstva Gorilla Glass alebo konštrukcia z hliníku vyššej pevnostnej triedy. Niektoré modely znesú aj viac, ako len obyčajný pád na zem.

Smartfón nie je ťažké obliať pri raňajkách, namočiť ho počas neočakávanej letnej búrky a pády do toaliet tých najšikovnejších vlastníkov ani nespomíname. Benefity v podobe telefonovania v sprche alebo fotografovania v bazéne sú tiež na mieste.

Určite sa pri kúpe elektrického prístroja, či už ide o smartfón alebo akékoľvek zariadenie, pýtajte predajcu na IP ochranu. Aj tá najnižšia je stále viac ako žiadna.