Úvod Operátori Roamingu konečne odzvonilo: EÚ odhlasovala nový cenník, toľkoto budeme platiť!

Roamingu konečne odzvonilo: EÚ odhlasovala nový cenník, toľkoto budeme platiť!

33

EÚ je opäť o krok bližšie k spusteniu novej podoby roamingu. Ten sa s príchodom nových pravidiel a nového cenníka zmení na nepoznanie.

Po takmer desiatich rokoch, keď sa o zrušení roamingových poplatkoch hovorilo vôbec prvýkrát sme sa dočkali. Počas leta roaming ako ho poznáme zanikne.

Koľko budeme platiť za roaming od leta?

Nové pravidlá pre operátorov začnú platiť od 15. júna 2017. Hlavným rozdielom je to, že odteraz Brusel stanovuje ceny veľkoobchodných poplatkov, ktoré si operátori môžu účtovať za služby v cudzom štáte. To teda znamená nasledovné.

  • 1 minúta hovoru bude stáť maximálne 0,032 €
  • 1 SMS správa bude stáť maximálne 0,01 €
  • 1 GB dát bude stáť 7,7 €

Povzbudzujúce je aj to, že cena dát sa bude rok čo rok znižovať. V roku 2018 to bude už len 6 €, v roku 2022 už len 2,50 €.

Od tohto leta v zahraničí za telefonovanie, SMSkovanie či dátovanie zaplatíme menej

Kupovanie SIM kariet v zahraničí a ich využívanie u nás nehrozí

Zákazníci tak budú platiť aj v cudzom štáte v rámci EÚ domáce ceny. Ak sa zamýšľate nad tým, že zbehnete za hranice a kúpite si výhodnejšiu SIM kartu, máme pre vás zlé správy. EÚ totiž operátorom dá právomoc pokutovať, resp. zaviesť poplatky ľuďom, ktorí sa väčšinu času zdržiavajú v inom štáte, než z ktorého pochádza samotná SIM karta. Detaily ohľadom týchto poplatkov zatiaľ známe nie sú.

[yop_poll id=“106″]