Úvod Zaujímavosti Ochranné sklo displeja z umelých diamantov? Existuje a je 10-krát tvrdšie ako...

Ochranné sklo displeja z umelých diamantov? Existuje a je 10-krát tvrdšie ako Gorilla Glass

0
ochranné sklo
© techspot.com

Čo sa týka ochrany displejov smartfónov, najčastejšie sa pri tejto vlastnosti skloňuje výrobca Corning a jeho odolné sklo Gorilla Glass. To má však konkurenciu.

Spoločnosť Corning samozrejme nie je jediná, ktorá chráni displeje našich smartfónov. Trhový podiel ostatných konkurenčných výrobcov ochranných skiel je však podstatne menší. Spomenieme napríklad sklo Dragontrail.

Za pozornosť stojí spoločnosť Akhan Semiconductor, ktorá vyrukovala s ochranným sklom nazývaným Mirage Diamond Glass. Toto sklo je vyrobené zo syntetických, teda umelých diamantov. Vďaka nim má ponúknuť oveľa lepšie vlastnosti, ako napríklad prémiové a vysoko odolné zafírové sklá.

Mirage Diamond Glass je 10-násobne tvrdšie a 6-násobne pevnejšie ako konkurencia v podobe vrstvy Gorilla Glass. To nie je všetko. Mirage Diamond Glass funguje ako pasívny chladič. Zloženie skla má vedľajší, no pozitívny efekt. Elektroniku v smartfóne, ktorá je uložená pod displejom, dokáže sklo chladiť, a to výraznou mierou.

ochranné sklo

S obmedzeniami

Technológia výroby skla za pomoci umelých diamantov je náročnejšia, a teda aj pomalšia. Výrobca Akhan Semiconductor napriek tomu dokáže vyrobiť ochranné sklá pre 10 – 30 miliónov smartfónov a pre približne jeden milión zariadení zo segmentu nositeľnej elektroniky. Mobilných zariadení sa pritom každý rok predá ďaleko viac.

Aj preto bude táto spoločnosť dodávať svoje ochranné riešenie len jednému výrobcovi smartfónov a jednému výrobcovi nositeľnej elektroniky. O ktorých ide, je neznáme. Môžeme predpokladať, že takéto sklo určite nebude lacné.

Výsadou tak bude len pri high-end modeloch, resp. prémiových zariadeniach. Ak však máte deravé ruky, je lepšie si raz priplatiť za poriadnu ochranu ako niekoľkokrát za servisný zásah pri rozbitom displeji, ktorý sám o sebe už nie je lacný.

Momentálne asi najodolnejšie riešenie ponúka HTC U Ultra v najvyššej konfigurácii. Jeho displej prekrýva zafírové sklo, ktoré bežne nájdeme napríklad na kvalitnejších náramkových hodinkách. Ak ale prepočítame jeho cenu, dostaneme sa na sumu presahujúcu 860 eur (na našom trhu zatiaľ nedostupný).

K TÉME: Flexibilné LCD panely budú dostupnejšie a vyriešia problémy s prasknutými displejmi