Úvod Výrobcovia Nokia vzkriesi slávnu značku N Series. Naznačuje to patentová prihláška výrobcu a...

Nokia vzkriesi slávnu značku N Series. Naznačuje to patentová prihláška výrobcu a fotografia

6
Nokia N95

Fínske konzorcium HMD Global, ktoré znovuzrodenú značku Nokia zastrešuje, sa zatiaľ predviedlo s jedným modelom smartfónu. Ide o zariadenie Nokia 6.

Nokia 6 si šliape úspešný trhový chodníček. V Číne, kde sa zatiaľ výhradne predáva, dopyt prevyšuje ponuku. Nokia 6 sa vypredala za veľmi krátku chvíľu, a to niekoľkokrát. Dostupné kusy zmizli po troch štartoch bleskového predaja prakticky okamžite.

Fínsku Nokiu stretneme aj na podujatí Mobile World Congress 2017. Na tejto udalosti uvidíme plejádu prezentácií najnovších smartfónov a iných mobilných technológií. Ak sa chce Nokia dostať hlbšie do povedomia verejnosti a zároveň sa ocitnúť po boku renomovaných výrobcov, na MWC 2017 nesmie chýbať.

Zatiaľ však presne nevieme, s čím na podujatí vyrukuje. Už sa objavili indície, ktoré smerovali k vlajkovej lodi alebo naopak, k entry-level zariadeniu s nízkou cenou. Uvidieť však môžeme aj niečo viac. Ak nie na MWC 2017, tak neskôr určite.

N Series

Línia Nokia N Series v minulosti zastrešovala prémiové mobilné telefóny, ktoré boli zamerané na multimédiá a internet. Dnes ide o tie najbežnejšie položky, no v minulosti bol internet v mobilne a kvalitný fotoaparát polovičné sci-fi.

Značka N Series ako taká bola Nokiou predstavená 27. apríla 2005 na tlačovej konferencii v holandskom Amsterdame. Na konferencii si zároveň odbili premiéru prvé zariadenia z tejto línie. Išlo o modely Nokia N70, N90 a N91.

N Series
Nokia N90

V tom istom roku svetlo sveta uzreli tiež mobilné telefóny Nokia N71, N80 a N92. Nokia pod hlavičkou N Series predstavila viac ako dvadsať modelov mobilných zariadení. Posledným kúskom bola Nokia N9 z roku 2011. Bežala na dnes už neexistujúcej platforme MeeGo.

N Series v súčasnosti

Čínsky patentový úrad prijal žiadosť o registráciu ochrannej známky na značku N Series. Žiadosť úrady obdržali práve od fínskeho konzorcia HMD Global. Je teda viac ako isté, že z popola vzíde aj značka N Series, nielen Nokia samotná.

V konverzácii na sociálnej sieti Baidu sa dokonca objavila snímka pracovného stola, kde je okrem iných vecí dobre badateľné logo N Series a časť tabletu alebo smartfónu. Zdroje tiež tvrdia, že pripravované zariadenie Nokia N Series bude poháňať šiesta generácia procesorovej sady Qualcomm Snapdragon. Počiatočný výrobný cieľ má byť stanovený na 500 000 kusov zariadení.

N Series

Podujatie MWC 2017 sa začína 26. februára 2017 a očakávame, že sa na ňom od Nokie dozvieme všetky potrebné detaily.