Úvod Aplikácie Z obchodu Google Play môžu zmiznúť milióny aplikácií. Chýbať vám zrejme nebudú

Z obchodu Google Play môžu zmiznúť milióny aplikácií. Chýbať vám zrejme nebudú

0
Google Play

Spoločnosť Google v týchto dňoch zasiela mnohým vývojárom po celom svete, ktorí majú v obchode Google Play svoje aplikácie a hry, dôležité upozornenie.

Ak ich produkty porušujú stanovené zásady využívania údajov používateľov a nechránia ich osobné dáta, z obchodu Google Play môžu byť vymazané alebo bude obmedzená ich viditeľnosť (napr. pri vyhľadávaní a pod.).

V obchode Google Play sa nachádza enormné množstvo nekorektných, tzv. „zombie“ aplikácií, ktorých funkčnosť často nestojí za nič, sú užívateľsky nepríjemné kvôli intenzívne sa zobrazujúcej reklame alebo môžu byť potencionálne nebezpečné. Ich kľúčovým nedostatkom je ale podozrivé vyžadovanie prístupu k citlivým dátam ich používateľov. Ak aplikácia pre zapnutie LED svetla potrebuje pre svoje fungovanie prístup k vašim kontaktom, správam a polohe, niečo nie je v poriadku.

Zdá sa, že takýmto aplikáciam odzvonilo. Ich autori vo väčšine nebudú mať motiváciu a znalosti na to, aby aplikácie upravili tak, aby spĺňali prísne pravidlá pre ochranu osobných údajov. Dodržiavanie týchto zásad je pre Google dôležité a na digitálnu bezpečnosť veľmi dbá.

aplikácií

Tento krok uvítajú nielen bežní používatelia obchodu Google Play, ale aj vývojári poctivých aplikácií a hier. Jedným z nich je aj autor populárnej hry Hop Hop Ninja!

Myslí si, že odstraňovanie nekorektných aplikácií je fantastické. Podľa neho sa zlepší presnosť výsledkov vo vyhľadávaní, poctivé aplikácie a hry budú viditeľnejšie a vyčistí sa preplnená ponuka v obchode s aplikáciami. V Google Play sa už nachádza toľko balastu, že je často veľmi ťažké nájsť tú či onú aplikáciu, o ktorej ste počuli alebo čítali.

Vývojári majú čas do 15. marca 2017. Dovtedy musia svoje aplikácie upraviť tak, aby spĺňali aktualizované zásady pre ochranu osobných údajov používateľov a zároveň musia informovať, ako s údajmi používateľov nakladajú a prečo ich v rámci aplikácie vyžadujú.

Centrum pravidiel pre vývojárov

V centre pravidiel pre vývojárov sa píše:

„Pri manipulácii s údajmi používateľa (napr. informáciami poskytnutými používateľom, zhromaždenými o používateľovi alebo zhromaždenými o používaní aplikácie alebo zariadenia používateľom) musíte postupovať transparentne. Používateľov musíte informovať o postupoch zhromažďovania, používania a zdieľania údajov a následne musíte údaje používať v súlade s týmito sprístupnenými informáciami. Ak vaša aplikácia spracováva osobné alebo citlivé údaje používateľa, vzťahujú sa na ňu ďalšie požiadavky opísané nižšie. Tieto pravidlá stanovujú minimálne požiadavky služby Google Play na ochranu súkromia. Ak to vyžaduje príslušný zákon, vy alebo vaša aplikácia musíte dodržať súlad s ďalšími obmedzeniami alebo postupmi.“

Kompletné znenie zásad nájdete na stránke centra pravidiel pre vývojárov na >tejto adrese<.