Úvod Zaujímavosti Ľudia boli v ďalekom vesmíre naposledy pred 45-timi rokmi. Elon Musk to...

Ľudia boli v ďalekom vesmíre naposledy pred 45-timi rokmi. Elon Musk to na budúci rok plánuje zmeniť

...technologická téma mimo Androidu, čítate na vlastné riziko!

1
Ilustračná foto © Pinterest

Napriek moderným technológiám súčasnej doby, hlboký vesmír nenavštívila ľudská posádka už dlhých 45 rokov. Za toto obdobie sa ďalej ako na vesmírnu stanicu ISS nikto nedostal.

Siedmeho decembra roku 1972 odštartoval posledný let misie Apollo, ktorý dopravil ľudskú posádku na mesiac. Posádku tvorili traja ľudia, z ktorých dvaja vystúpili na povrch mesiaca. Výstup uskutočnili trikrát a na Zem sa vrátili po 12-tich dňoch, kedy modul s posádkou pristál v Tichom oceáne.

Elon Musk plánuje so svojou aerokozmickou spoločnosťou SpaceX opäť prepisovať históriu. Do hlbokého vesmíru plánuje po 45 rokoch vyslať ľudskú posádku. Udiať by sa tak malo koncom roka 2018.

Pôjde o dvoch ľudí a nebudú to astronauti. Pôjde o súkromné osoby, ktoré by sa dali označiť za prvých vesmírnych turistov. Identita týchto dvoch osôb je zatiaľ neznáma a podľa slov Elona Muska za let už zaplatili nemalú zálohu. Let do hlbokého vesmíru nebude určite lacnou záležitosťou, čiže pôjde o veľmi bohaté, resp. ekonomicky zabezpečené osoby.

Dvojica opustí našu Zem v module Dragon, ktorý do vesmíru vynesie raketa Falcon 9 Heavy. Let bude trvať týždeň, posádka obletí celý mesiac a s využitím jeho gravitácie sa následne vráti na Zem. Celá cesta bude dlhá približne 500 000 až 650 000 kilometrov.

Elon Musk
Modul Dragon © New Space

Zaujímavosťou je, že táto vesmírna misia začne na rovnakej odpaľovacej rampe, z ktorej kedysi štartovala misia Apollo. Napriek oficiálnemu oznámeniu Elona Muska je na mieste zdravá dávka skepticizmu. Elon Musk zvykne všetky svoje ciele naplniť, no nie vždy sa trafí aj do naplánovaného termínu.

Dvaja turisti sa musia na let pripraviť. Príprava zahŕňa dôslednú zdravotnú prehliadku a podstatnú fyzickú prípravu. Modul Dragon bude plne autonómny, čiže sa dané osoby budú prakticky len viezť. Napriek tomu sa zrejme budú musieť pripraviť aj na riešenie neočakávaných situácii alebo nebodaj krízových momentov, ktoré môžu pri takto technicky náročnom lete nastať.

Elon Musk
V súčasnosti používaná verzia nosnej rakety Falcon 9 © Extreme Tech

Okrem toho je nosná raketa Falcon 9 Heavy stále vo vývoji. Po svojich bokoch má (oproti už používanej rakete Falcon 9) dva štartovacie stupne navyše. Jej parametre sa pre let s ľudskou posádkou môžu líšiť, respektíve sa skôr pre dané potreby upravia.

Súčasné parametre, pri nízkej letovej dráhe (600 km) by si mal Falcon 9 Heavy poradiť s nákladom ťažkým maximálne 54,4 tony. V prípade geostacionárnej dráhy (36 000 km) to je 22,2 tony. Dúfame, že Elon Musk všetko dotiahne do konca a už teraz sa tešíme na prvé fotografie a videá z hlbokého vesmíru a vlastne celej akcie.

K TÉME: Raketa Falcon 9 pristála úspešne a bez akéhokoľvek poškodenia