Úvod Zaujímavosti Liek na Galaxy Note 7? Táto batéria nevybuchne ani keď ju rozstrihnete...

Liek na Galaxy Note 7? Táto batéria nevybuchne ani keď ju rozstrihnete alebo prepichnete

2

Mike Zimmerman je profesorom na Tuft University a zároveň pánom, ktorý vynašiel nový typ batérie. Tá nevybuchne a nezapáli vám vaše auto ani vtedy, keď ju rozstrihnete alebo prepichnete. Svoj vynález ukázal v programe NOVA, ktorý odvysielala stanica PBS.

Na rozdiel od klasických lítium-iónových batérií, ktoré máme v smartfónoch je batéria z rúk Mike Zimmermana neporovnateľne bezpečnejšia. Nevznieti sa totiž ani vtedy, keď ju poškodíte a dokonca bude fungovať aj vtedy, keď z nej polovicu odstrihnete. Neveríte? Tak si pozrite video nižšie a uvidíte, čo sa stane, keď batériu zámerne poškodia.

Pánovi Zimmermanovi sa tento husársky kúsok podaril dosiahnuť nahradením horľavých súčastí klasických lítium-iónových batérií špeciálnym plastovým polymérom, ktorý je zároveň spomaľovačom horenia. Ide teda o extrémne bezpečné riešenie, ktoré je dokonca lacnejšie než aktuálne využívané batérie. To je veľmi dôležitý fakt, keďže väčšina nových technológií nie je uvedená do praxe hlavne kvôli vyššej cene.

Mike má však pred sebou strastiplnú cestu. Najskôr musí otestovať spoľahlivosť novej batérie a potom musí vymyslieť, akým spôsobom by batériu mohol ponúkať v rôznych kapacitách. Profesor priznáva, že v ideálnom prípade by sa rád spojil so spoločnosťou, ktorá sa venuje vývoju batérií, a ktorá by bola ochotná jeho projekt zasponzorovať.

Čo myslíte, dočkáme sa v blízkej budúcnosti batérií založených na novej technológii?