Úvod Zaujímavosti Čo sa môže stať, ak si počas letu na smartfóne nezapnete letový...

Čo sa môže stať, ak si počas letu na smartfóne nezapnete letový režim?

14
Pripútajte sa, prosím!

Letový režim dnes nájdeme v drvivej väčšine smartfónov a iných zariadení, ktoré sú schopné vysielať alebo prijímať rádiový signál. Aktiváciou letového režimu túto konektivitu vypneme.

Letový režim vypne Bluetooth, GPS, WiFi, dátový modul a nebudete môcť prijať alebo uskutočniť hlasový hovor či odoslať krátku textovú správu. Názov tohto režimu je odvodený od jeho primárneho účelu.

Väčšina leteckých spoločností zakazuje na palubách svojich lietadiel používanie zariadení schopných rádiovej prevádzky. Na aktiváciu tohto režimu dokonca priamo upozorňujú ešte pred začatím letu. Ak ste lietadlom aspoň raz v živote cestovali, určite vás zaujímalo, čo by sa stalo, ak by ste si letový režim neaktivovali.

Katastrofa?

Panuje všeobecný názor, že rádiové frekvencie z mobilu alebo iného zariadenia môžu rušiť dôležité palubné systémy lietadla, ktoré slúžia pre navigáciu či samotný chod lietadla. To môže teoreticky vyústiť do leteckej katastrofy.

V skutočnosti však v podstate neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by signály z osobných elektronických zariadení spôsobili leteckú nehodu alebo nejakú vážnejšiu poruchu citlivých prístrojov lietadla.

Predsa len…

Predsa len existujú vážne dôvody na to, aby ste si letový režim aktivovali. Rádiové žiarenie, resp. smog, ktorý váš smartfón produkuje, môže obťažovať pilotov a dispečerov riadenia letovej prevádzky.

Takýto signál môže byť veľmi silný a pri komunikácii pilotov s riadiacou vežou na zemi sa môžu objaviť nepríjemné zvuky. Ide o tzv. zvukovú demoduláciu signálu, s ktorou ste sa už určite stretli. Ak ste mali niekedy mobilný telefón položený v blízkosti reproduktora a niekto vám naň zavolal, z reproduktoru sa začali ozývať nepríjemné praskavé zvuky, pravidelné krátke tóny a počuteľné rušenie. V lietadle by sa takýto zvuk mohol objaviť v slúchadlách pilotov.

letový režim
Asi takto by sa na vás pozerali spolucestujúci, keby vám na palube lietadla vyzváňal mobil. Snímka z paródie Pripútajte sa, prosím!

Komunikácia pilotov s riadením letovej prevádzky je veľmi dôležitá. Podstatná je každá informácia o počasí, zmene kurzu, hlasom sa potvrdzuje povolenie na pristátie a v prípade mimoriadnej situácie (napr. nehoda na letisku, kde máte pristáť), dispečing pilotov informuje o následnom postupe.

Nie ste sami

Áno, rádiové signály len vášho smartfónu pravdepodobne nespôsobia silné zvukové rušenie a intenzívny šum. Na palube ale nie ste sami. Pokiaľ by si letový režim nezaplo, povedzme 50 cestujúcich, vážny problém je na svete.

V niektorých lietadlách je k dispozícii WiFi pripojenie na internet. Wi-Fi signál je oveľa slabší (okolo 100 mW), ako klasický GSM signál (zväčša od 0,6W do 4W), prostredníctvom ktorého telefonujeme a SMS-kujeme. Na palube lietadla je dokonca GSM signál ešte silnejší. Čím ďalej ste od pozemných vysielačov, tým viac sa snaží mobilný telefón zachytiť signál z nich. Sila žiarenia tak stúpa a batéria sa vybíja rýchlejšie.

Rýchlejšie vybíjanie batérie z dôvodu nedostatočného signálu môžete badať napríklad na horách, kde býva pokrytie skromnejšie. Smartfón sa neustále pokúša o pripojenie, resp. prepína medzi rôznymi frekvenciami, ktoré sú najlepšie zachytiteľné. Takýto proces je pre zariadenie energeticky náročnejší.

letový režim

Americký federálny úrad pre letectvo vydal v októbri roku 2013 nariadenie, ktoré odporúča používať elektronické zariadenia len so zapnutým letovým režimom. WiFi konektivita je prípustná, pokiaľ je na palube poskytovaná. Rovnako tak signály veľmi krátkeho dosahu, akým je napríklad Bluetooth. WiFi aj Bluetooth môžete využívať napríklad s notebookom.

Takže, ak budete najbližšie letieť lietadlom, určite akceptujte nariadenie leteckej spoločnosti a letový režim si zapnite. Vďaka vypnutému letovému režimu sa na zem s veľkou pravdepodobnosťou určite nezrútite, môžete ale rušiť komunikáciu pilotov a personálu letovej prevádzky, čo je pri takomto type dopravy rozhodne nežiadúce.