Úvod Zaujímavosti Google predbehol Apple. Podľa rebríčka BFG 500 je najhodnotnejšou značkou sveta

Google predbehol Apple. Podľa rebríčka BFG 500 je najhodnotnejšou značkou sveta

1

Renomovaný rebríček najhodnotnejších značiek sveta, Brand Finance Global 500, prešiel aktualizáciou údajov a prináša tak čerstvé a rozhodne zaujímavé informácie.

Na prvom mieste sa ocitla spoločnosť Google, ktorá prekonala Apple. Spoločnosti Apple patrila prvá priečka dlhodobo, od roku 2012. Na krk im dýcha Amazon z tretej priečky, ktorý nasleduje americký operátor AT & T.

Samsung sa ocitol na šiestej priečke, Facebook na deviatej a v rebríčku sa objavila aj prepravná služba Uber. Tej patrí 89. miesto. Pokles hodnoty značky Apple je markantný. Hodnota sa znížila o 27 %.

Apple stráca konkurenčnú a technologickú výhodu, pričom sa tieto problémy týkajú aj čínskeho trhu. Ten je najväčší na svete a miestni technologickí hráči už sami o sebe dokážu produkovať relatívne kvalitné zariadenia. Tie sú samozrejme oveľa lacnejšie ako produkty s logom nahryznutého jabĺčka.

rebríček
Päť najhodnotnejších značiek a ich vývoj hodnoty od roku 2011

Pozor, rebríček Brand Finance Global 500 si netreba mýliť s nemenej prestížnym ekvivalentom Interbrand. Ten vlani v októbri zverejnil rebríček stovky najhodnotnejších značiek sveta, kde sa na prvom mieste usídlila značka Apple a až za ňou Google.

TOP 100 značiek z rebríčka Brand Finance Global