Úvod Zaujímavosti Táto batéria si sama vyrába elektrinu len zo vzduchu a oxidu uhličitého

Táto batéria si sama vyrába elektrinu len zo vzduchu a oxidu uhličitého

Batéria je niekoľko sto násobne výkonnejšia než podobné kúsky.

0

Výskumníci z Penn State University pravdepodobne prišli s ďalším spôsobom, ako vyrábať energiu z látky, ktorá je zodpovedná globálne otepľovanie.

Nová batéria je relatívne lacná na výrobu, pričom používa roztok rozpusteného CO2 alebo normálneho vzduchu. Roztoky obsahujúce rôzne koncentrácie CO2 majú rôzne hladiny pH a je to práve tento rozdiel, ktorý generuje elektrinu.

Vo flow cell batériách sú dve tekutiny oddelené membránou, ktorá im neumožňuje zmiešať sa, no na druhú stranu, iónom to umožňuje. Pri výmene iónov medzi hustejším roztokom s väčším obsahom CO2 a bežným vzduchom sa pri elektróde z oxidu manganičitého mení napätie. Tento proces stimuluje tok elektrónov medzi oboma pripojenými elektródami. Keď sa roztoky normalizujú (vyvážia), batériu môžete dobiť doplnením opačného roztoku. Výskumníkom sa to predtým, ako batéria začala strácať na kapacite podarilo až 50-krát.

Využitie CO2 v batériách však nie je nič nové. V tejto verzii však získavame merný výkon až 0,82 W/m2, čo je takmer 200-násobne viac než pri iných riešeniach. Samotní výskumníci však priznávajú, že ich batérie aspoň zatiaľ nie sú určené pre masovú výrobu, keďže by boli relatívne drahé. Ideálnym scenárom by bolo nasadenie podobných batérií do elektrární na fosílne palivá, čím by využili unikajúci CO2 pre výrobu ešte viac energie.